Patronatele: Reducerea salariilor este masura corecta, desi dureroasa, numai sa fie aplicata

Reprezentantii patronatelor sustin aplicarea masurilor anuntate de presedintele Traian Basescu privind reducerea pensiilor si a salariilor din sistemul bugetar, insa nu prea cred ca vor fi puse in aplicare, dupa ce au fost amanate de atatea ori.

\”Neluand la timp masuri de diminuare a efectelor crizei, asa cum au facut alte state care acum dau semne de revenire, Romania este nevoita acum sa adopte masuri si mai severe. Intre o crestere masiva a fiscalitatii – care ar fi sugrumat economia si ar fi redus investitiile straine si romanesti, precum si increderea in piata locala si reducerea cheltuielilor publice -, ultima este de preferat, dar nu stiu daca si rezolva principala problema, a restructurarii din administratia publica si locala\”, este de parere Ioan Coraci, presedintele UGIR.

\”S-a luat decizia corecta – daca va fi si aplicata. Mediul de afaceri a sustinut in repetate randuri ca nu este oportuna cresterea taxelor si impozitelor in perioada de criza, pentru ca, oricum, nu rezolva problema deficitului bugetar. Ideea ca maresc taxele cu un anumit procent si vor creste incasarile cu acelasi procent este o poveste\”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Daca pensiile vor scadea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse \”masiv subventiile\”, societatea romaneasca \”ajunge, in sfarsit, sa consume la nivelul a cat produce\”. \”Bineinteles ca este dureros pentru pensionari ca se reduc pensiile, dar e mai putin dureros decat sa nu le mai primeasca deloc. Este o mutare absolut necesara; nu este o inventie, au facut-o si alte tari din Europa\”, a precizat Parvan.

\”De 15 luni, Romania se imprumuta de la FMI, de la Banca Nationala, pentru a plati salarii si pensii care au fost marite acum trei ani fara o corelatie cu productivitatea. Reducerea cheltuielilor bugetare va fi singura solutie de a stagna adancirea crizei economice si a pregati terenul pentru relansare economica\”, a spus si Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.