Pensile si salariile ingheata in 2012

Guvernul ia in calcul inghetarea salariilor si pensiilor in anul viitor cel putin pana in al doilea semestru, pentru a incadra bugetul intr-un deficit sub 3% din PIB si a iesi din procedura de deficit excesiv lansata la Comisia Europeana in 2008. Cum insa nu sunt posibile majorari salariale cu 6 luni inainte de alegeri, potrivit Legii responsabilitatii fiscale, nici in semestrul II al lui 2012 nu va exista vreo speranta pentru bugetari. De altfel, presedintele Traian Basescu a anuntat deja, luni, dupa revenirea de la Consiliul European de toamna si intalnirea de la Palatul Cotroceni cu premierul Emil Boc, cu guvernatorul Mugur Isarescu si cu o parte dintre ministri, ca bugetul pe 2012 trebuie sa fie “extrem de prudent”.

Astfel, Guvernul a primit sarcina sa taie de oriunde, numai de la investitii nu, si cu cel mai mic impact asupra populatiei. Seful statului a promis ca este exclusa o reducere a salariilor si o impozitare suplimentara a pensiilor, insa bugetarii si cei iesiti la pensie asteapta majorari in 2012. Premierul Emil Boc anuntase, initial, ca pierderea salariala va fi recuperata integral de bugetari pe parcursul anului viitor, chiar si in doua transe, dar ulterior si-a nuantat declaratiile, explicand ca o astfel de recuperare va depinde strict de resursele bugetare, si nu vor fi lansate promisiuni daca nu exista perspectiva unei cresteri economice de 3,5%. In privinta pensiilor, legislatia prevede majorarea lor, anul viitor, cu 100% raportat la inflatie si cu 50% din cresterea salariului mediu brut.

Miercuri, inainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, Traian Basescu a declarat ca, pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul, Romania a imprumutat anul acesta de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei, suma ce va fi completata de imprumuturile ce vor fi realizate pana la sfarsitul anului. “Aceasta inseamna 13,2 miliarde de euro de pe piata interna, plus 2 miliarde de pe piata externa. (…) In situatia in care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 16,7 miliarde euro. Nu suntem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu”, a explicat presedintele.

El a adaugat ca “daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile din Romania s-ar micsora, tara ar fi intr-o dificultate foarte mare”. “N-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a mentine fluxurilede capital catre filialele din zona non-euro ale bancilor”, a precizat Basescu.

Premierul Emil Boc a anuntat, marti, ca va propune Parlamentului o \”versiune prudenta\” a bugetului pentru 2012, care sa fereasca Romania de riscuri majore daca situatia nu se imbunatateste in Europa, insa \”niciun scenariu nu are in vedere diminuarea de salarii sau impozitarea de pensii\”. Miercuri dimineata, la Guvern a avut loc o sedinta a coalitiei, la care a participat si Mugur Isarescu, acesta prezentand o informare de la Banca Nationala. S-a facut o analiza, urmand ca, dupa discutiile ce vor avea loc cu FMI privind proiectia bugetara pe anul viitor, sa se stabileasca o alta intalnire la nivelul coalitiei saptamana viitoare.

O misiune comuna a Fondului Monetar Internationa (FMI), Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by. Cele mai importante teme sunt construirea bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat. In primavara, Guvernul agrease cu CE o prognoza de crestere economica 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a si fost conceput proiectul legii bugetului de stat. Acum, dupa revizuirea prognozei de crestere economica pentru intreaga UE, autoritatile romane se afla in plina negociere cu CE si discuta despre revizuirea prognozei de crestere economica a Romaniei pentru 2012. Guvernul si FMI mizeaza pentru acest an pe o crestere economica de 1,5%, iar pentru anul viitor, de 3,5-4%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.