Petrom a scumpit cu 6 bani litrul de motorina, iar Rompetrol cu 5

 

OMV Petrom a scumpit, vineri, cu 6 bani litrul de motorina (cel mai scump sortiment ajungand la 5,38 lei), dupa numai o zi de la majorarea pretului motorinei, cu 5 bani/litru, de compania Rompetrol.

 

Cele patru tipuri de motorina comercializate in statiile OMV Petrom au preturi cuprinse intre 4,78 si 5,38 lei pe litru, insa preturile benzinelor a ramas neschimbat, intre 4,9 si 5,7 lei pe litru.

Rompetrol vinde carburantii cu preturi cuprinse intre 5,04 lei si 5,72 lei pe litru. Lukoil, al treilea distribuitor de carburanti important de pe piata romaneasca, practica preturi cuprinse intre 4,91 si 5,47 lei pe litru.

Ultima modificare a preturilor carburantilor a avut loc in 25 ianuarie, cand s-a operat o reducere cu 4 bani pe litru, dupa ce Guvernul a anuntat eliminarea taxei de un cent, impusa pentru recuperarea datoriilor fostei companii de petrol.

Majorarile repetate de pret au determinat Guvernul sa solicite ANAF inspectii fiscale la marile companii petroliere, pentru a verifica daca aceste cresteri sunt justificate. Pana acum insa, masurile anuntate de premierul Emil Boc in urma cu doua luni nu au fost in masura sa stopeze scumpirile.

Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, inspectiile fiscale generale pot dura pana la sase luni. ‘O inspectie fiscala generala la un mare contribuabil poate sa dureze pana la sase luni. Au fost transmise deja avizele de inspectie fiscala, iar verificarile se vor axa asupra modului de calcul a impozitelor catre bugetul general consolidat si asupra dosarului preturilor de transfer’, a spus Blejnar, joi. In raportul ANAF prezentat saptamana trecuta Guvernului se arata ca pretul carburantilor a crescut, in medie, anul trecut, cu 20%, in timp ce cheltuielile companiilor au ramas relativ constante sau au fost chiar mai mici. Astfel, majorarea nu s-a datorat poverii fiscale, asa cum companiile au acreditat ideea, se concluzioneaza in document. De asemenea, ponderea taxelor si impozitelor in pretul unui litru de carburant era de 51% la 1 ianuarie 2010, si a scazut la 49% pana la finele anului.

Inspectiile fiscale generale vor verifica daca structura cheltuielilor din bilantul companiilor petroliere nu este ‘incarcata’ prin costuri nejustificate, pentru reducerea profitului real, precum si cauza pierderii fiscale declarate. Se va verifica, totodata, daca nu cumva profiturile au fost mutate in strainatate, prin procedura preturilor de transfer. Preturile de transfer reprezinta valorile platite de o firma pentru un bun, serviciu sau imprumut preluat de la o alta firma din acelasi grup. Preturile de tranfer pot fi si o varianta de realocare a profiturilor sau pierderilor.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.