Politisti de la Transporturi, retinuti de DIICOT

 

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut, miercuri, doi politisti din cadrul Biroului Investigarea Fraudelor – Sectia Regionala de Transporturi Craiova, acuzati de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu. Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri din cadrul BCCO Craiova si din Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Craiova. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de SJIPI – Dolj.

 

Politistii retinuti sunt comisarul-sef Petrisor Alexandru si subinspectorul Mihai Dumitru Ardelean, iar in dosar este pus sub invinuire si Cristi Daniel Alexandru, fratele lui Petrisor Alexandru. Potrivit unui comunicat al DIICOT, cei doi politisti au acordat imprumuturi de bani, cu o dobanda de 6-12% pe luna. Pentru achitarea imprumuturilor, ei au obligat partile vatamate sa constituie garantii mobiliare asupra unor autovehicule apartinand societatilor comerciale administrate de acestea, pe numele lui Cristi Daniel Alexandru, sa achite ratele unor contracte de leasing si sa instraineze diferite autoturisme utilizate de invinuiti. Ulterior, desi imprumuturile au fost achitate integral, Petrisor Alexandru si Mihai Dumitru Ardelean au refuzat sa restituie autovehiculele persoanelor imprumutate. Profitand de calitatile detinute, cei doi lucratori de politie au ridicat in mod abuziv mai multe carti de identitate ale vehiculelor partilor vatamate, iar pentru restituirea acestora au pretins diferite sume de bani cu titlu de dobanzi.

Directia Nationala Anticoruptie ofera mai multe amanunte despre caz. “Ieri, 05.04.2011, ofiterii DGA – Serviciul Judetean Anticoruptie Dolj, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, in colaborare cu DGIPI, au prins in flagrant doi ofiteri de politie in timp ce primeau de la un denuntator suma de 5.000 lei, reprezentand dobanda lunara a unor imprumuturi (camata) acordate de cei doi politisti in cursul anilor 2008 – 2010. In fapt, la data de 24.02.2011, cetateanul M.N. a formulat un denunt la Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Dolj, prin care sesiza faptul ca, in cursul anului 2008, a imprumutat suma de 10.000 euro, cu o dobanda lunara de 10%, de la A.P., comisar sef de politie in cadrul Biroului Investigarea Fraudelor – Sectia Regionala de Transporturi Craiova, si A. M., subinspector de politie in cadrul aceluiasi birou. Din denunt a reiesit ca, in perioada 2008 – 2010, denuntatorul le-a restituit politistilor peste 40.000 euro si a fost deposedat, prin constrangere si amenintare, de doua microbuze transport persoane”, se arata in comunicatul DGA.

Potrivit sursei, politistii au facut presiuni anul acesta asupra barbatului, pentru a plati dobanda in continuare, amenintandu-l ca, in caz contrar, il vor deposeda de o casa pe care acesta o avea in executare silita. Cei doi au si facut demersuri pentru a intra in posesia acestui imobil. Denuntul cetateanului a fost inaintat la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Din probele administrate pana in prezent, precum si din documentele identificate cu ocazia perchezitiilor efectuate la biroul celor doi politisti, a reiesit faptul ca acestia au procedat in mod similar si cu alte persoane.

DNA mai precizeaza ca, in momentul prinderii in flagrant, asupra comisarului sef A.P. a fost identificata suma de 4.000 lei (potrivit imaginii) si asupra subinspectorului de politie A.M. suma de 1.000 lei, din cei 5.000 lei pretinsi si primiti de la denuntator. Perchezitiile de marti s-au facut cu sprijinul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate – Craiova, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de cei trei invinuiti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, santaj si abuz in serviciu, prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 194 C.p. si art. 246 C. p.. Fata de A.P. s-a dispus retinerea pentru 24 de ore.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.