Premierul Boc, cu masina in pana la interconectorul de gaz Arad-Szeged

 

Masina in care se afla premierul Emil Boc a facut pana de cauciuc, joi dupa-amiaza, pe drumul dintre Nadlac si Arad, seful Guvernului fiind nevoit sa continue drumul cu un alt autoturism din coloana oficiala, pentru a nu intarzia la inaugurarea interconectorului de gaz Arad-Szeged.

Pana de cauciuc s-a produs la roata din stanga-spate a autoturismului cu care se deplasa primul ministru. Imediat, coloana oficiala a oprit, iar Boc s-a urcat intr-un alt autovehicul. Premierul Emil Boc a reusit sa ajunga la timp pentru a inaugura, impreuna cu omologul sau ungar, Viktor Orban, si cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, interconectorul de gaz Arad-Szeged. Nici nu se putea altfel, dupa ce lucrarile au fost finalizate cu intarziere de 10 luni.

Prin activarea conductei de gaze Arad-Szeged, Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe, deoarece, din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi. Conducta are o lungime totala de 109 km, din care 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota, un diametru de 700 mm si o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

Anul viitor va fi finalizata si interconexiunea cu Bulgaria, astfel ca sistemul national de transport va putea asigura transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.