Președintele Iohannis a respins-o pe Shaidehh

iohannisPreședintele Klaus Iohannis a respins, astăzi, propunerea liderului PSD Liviu Dragnea ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru.

Fără a-și motiva decizia, șeful statului a anunțat, într-o scurtă declarație de presă la Palatul Cotroceni, că a “cântărit cu grijă” înainte de a lua această decizie:

“Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună, au propus-o pe doamna Sevil Shaidehh pentru funcția de prim-ministru.

Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere. În consecință, solicit coaliției PSD +ALDE să facă alta”.

Sevil Shaidehh, apropiata lui Liviu Dragnea – pe care a plasat-o ministru al Dezvoltării în locul lui după ce a demisionat în primăvara lui 2015, după condamnarea sa în primă instanță la închisoare cu suspendasre în dosarul “Fraude la Referendum” -, s-a dovedit o propunere total neinspirată.

În presă au apărut informații despre soțul ei, Akram Shaidehh, fost ministru al Agriculturii timp de 20 de ani în Guvernul de la Damasc. Soții shaidehh s-au căsătorit în 2011, exact când în Siria a izbucnit războiul civil. Akram este un susținător declarat al lui Bashar Al Assad, cel pe care comunitatea internațională îl acuză de crime de război.

Pe de altă parte, Akram nu a așteptat 5 ani, așa cum prevede legea, ci 4 ani pentru a obține cetățenia română. Și a devenit român abia la o lună după ce soția sa a ajuns ministru al Dezvoltării.

Prin comparație, Raed Arafat a devenit cetățean român după 18 ani de stat în România (1999).

Acum, Liviu Dragnea va trebui să propună rapid un nou nume, pe care însă președintele Iohannis să-l desemneze fără probleme prim-ministru. În caz contrar, președintele va recurge la prerogativa din Constituție care îi conferă dreptul de a desemna el premierul.

Cum PSD are în Parlament o largă majoritate împreună cu ALDE, la care și-au declarat sprijinul UDMR și Minoritățile, Guvernul format de cel desemnat de Iohannis va putea fi respins numai în două rânduri, întrucât după aceea se va ajunge la alegeri anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.