Primarii, la mana Guvernului in an electoral

 

Primarii vor depinde anul viitor de banii impartiti de Executiv, intrucat vor pierde fondurile alocate in prezent autoritatile locale din impozitul pe pensii si vor avea redusa cota din impozitul pe venit – o sursa sigura de aproape 2 miliarde de lei pana acum. Totul s-a pregatit intr-o ordonanta de urgenta care va modifica Legea finantelor publice locale si va fi aprobata odata cu bugetul pentru 2012.

Potrivit proiectului de ordonanta, bugete locale vor pierde, incepand cu anul viitor, circa 835 milioane lei reprezentand cota din impozitul pe veniturile din pensii – care nu mai intra in baza de defalcare – si 1 miliard de lei prin modificarea cotelor din impozitul pe venit. Documentul asigura insa ca miliardul de lei va fi acordat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii ale unitatilor de invatamant preuniversitar.

In proiect se arata ca taierea surselor de venituri pentru autoritatile locale este justificata de faptul ca fondurile necesare functionarii scolilor si gradinitelor se vor acorda, in 2012, din sumele defalcate din TVA, si nu din impozitul pe venit, ca in prezent.

Premierul Emil Boc sustine ca masura nu ii va afecta pe primari. \”In 2012 se va aplica Legea educatiei nationale in ceea ce priveste costul per elev in privinta cheltuielilor pe care primariile le suporta cu functionarea scolilor. In fapt, primarii nu pierd si nu primesc mai mult, doar ca se reajusteaza modul in care se aloca fondurile pentru finantarea cheltuielilor scolilor pe baza mecanismului «finantarea urmeaza elevul»\”, a spus primul ministru.

Emil Boc a justificat masura luata prin faptul ca se elimina astfel situatia in care scolile ar ramane fara bani de functionare. \”Dorim sa evitam situatiile in care unele scoli sa aiba probleme cu intretinerea, cu iluminatul, cu caldura, pentru ca nu au bani suficienti\”, a explicat primul-ministru.

In prezent, sumele transferate la bugetul de stat primariilor reprezinta circa 6% din veniturile proprii ale autoritatilor locale, cifrate anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. Veniturile totale ale autoritatilor locale au fost in 2010 de 50 de miliarde de lei, din care 15 miliarde lei sume defalcate din TVA si 5 miliarde lei subventii. De anul viitor, cota lunara defalcata din impozitul pe venit repartizata autoritatilor locale va fi redusa cu 5,5 puncte procentuale, de la 77% la 71,5%, iar incasarile din impozitul pe veniturile din pensii vor fi varsate integral la bugetul de stat.

Alt argument invocat de Guvern in proiectul ordonantei de urgenta este existenta unor \”discrepante\” in modul de alocare a cotelor, in sensul ca din impozitul pe venit si impozitul pe veniturile din pensii sunt alocate cote numai unitatilor administrativ-teritoriale pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozite, respectiv numai municipiilor resedinta de judet unde au sediul casele judetene de pensii, chiar daca beneficiarii de pensii sunt din tot judetul.

In prezent, cota de 77% din impozitul pe venit este defalcata catre bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit (44%), catre bugetul local al judetului (12%) si intr-un cont distinct, deschis pentru directia generala a finantelor publice judetene la trezoreria municipiului resedinta de judet, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraselor si ale municipiilor, precum si a bugetului local al judetului (21%).

Prin reducerea cotei totale de 77% din impozitul pe venit vor fi diminuate corespunzator si fondurile defalcate pentru comune, orase si municipii (de la 44% la 40,5%), pentru judete (de la 12% la 11%) si pentru echilibrarea bugetelor locale (de la 21% la 20%).

In Bucuresti, cotele defalcate vor fi reduse de la 44,5% la 43,5% pentru primaria generala, de la 22,5% la 19% pentru sectoare si de la 10% la 9% pentru echilibrarea bugetelor.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.