Procesele verbale emise de CNADNR – nule

 

Toate procesele verbale emise de CNADNR in privinta greutatii vehiculelor in ultimii 5 ani sunt nule. Practic, buletinele de verificare metrologica ale instalatiilor de cantarire apartinand CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania) nu reprezinta altceva decat un fals grosolan, se arata intr-un comunicat FORT.

 

 

„Avand in vedere ca verificarea metrologica se face smechereste de catre Biroul Roman de Metrologie Legala in baza unor norme ce se aplica unor alte tipuri de aparate de cantarit, CNADNR are posibilitatea sa manipuleze din tastatura si soft orice cantarire“, se precizeaza in comunicatul FORT, semnat de catre presedintele federatiei, Augustin Hagiu.

Un alt lucru important semnalat este legat de clasa de eroare in care se incadreaza aceste instalatii de cantarire si anume clasa a patra.

Verificarea metrologica a sistemelor de cantarire CNADNR trebuie sa se faca conform ordinului 291/23.11.2005 pentru aprobarea NML 059-05, dar se face in baza ordinului 305/23.11.2005 pentru aprobarea NML 056-05. Aparatele de cantarit ale echipajelor mobile de control CNADNR sunt instalatii ce determina sarcina pe axa a vehiculelor rutiere, insa au fost incadrate ilegal in categoria aparatelor de cantarit cu functionare neautomata.

„Aceasta smecherie pusa la cale de CNADNR si BRML are ca scop amendarea abuziva a participantilor la trafic, deoarece in normativul in care trebuia incadrata verificarea metrologica se specifica in mod clar la articolul 1.3 ca instalatiile de cantarire trebuie «montate intr-o zona de cantarire special amenajata sau pe suprafete rutiere care satisfac cerintele privind orizontalitatea, planeitatea, duritatea si rezistenta in timp prevazute de producator si de prezenta norma». La articolul 4.1.5 se specifica in mod clar ca «instalatiile nu trebuie sa fie folosite pentru cantarirea partiala (axa cu axa) a vehiculelor ce contin lichide sau alte produse care in timpul cantaririi isi modifica centrul de greutate». In concluzie, toate amenzile pentru depasirea greutatii aplicate persoanelor fizice sau juridice sunt nule de drept, toate cisternele sau vehiculele a caror incarcatura isi muta centrul de greutate in timpul deplasarii nu puteau si nu pot fi cantarite cu aceste instalatii, toti utilizatorii amendati de catre CNADNR pentru cantarire trebuie sa se indrepte in instanta impotriva companiei pentru recuperarea prejudiciilor ce le-au fost provocate“, se arata in comunicatul FORT.

FORT solicita autoritatilor statului sa se sesizeze cu privire la cele prezentate si va face plangere penala tuturor celor responsabili din cadrul CNADNR respectiv BRML pentru fals, uz de fals si abuz in serviciu.

Federatia va pune la dispozitia tuturor celor amendati abuziv documentele necesare pentru a-si demonstra dreptatea in instanta.

Radu BORCESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.