Proiect Bucurestiul intr-o zi: 3 trasee turistice pietonale cu 312 de obiective

Primele trasee turistice pietonale din Bucuresti vor fi semnalizate in Sectorul 1, pana la sfarsitul lunii iulie, potrivit proiectului ”Bucurestiul intr-o zi”, initiat de Consortiul Bright Light, in parteneriat cu Primaria Sectorului 1, iar acestea sunt Bulevardul Kiseleff si Calea Victoriei ca axe principale ale unui perimetru delimitat de Muzeul National al Satului ”Dimitrie Gusti”, de Gradina Cismigiu si de Piata Dorobanti.

Echipa Urbanscouts de la Asociatia Culturala Goodartofnoon, membra a Consortiului Bright Light, a realizat descrierea unui numar de 312 posibile obiective turistice (in special monumente istorice), aducand la lumina povesti si intamplari din trecut. Au fost creionate 3 trasee: in Centrul Vechi, de 4 km, pe Calea Victoriei, de 12 km, si pe Bulevardul Kisellef, de 8 km. Proiectul \”Bucurestiul intr-o zi\” este sustinut de reprezentantii autoritatilor locale, care ii vor ajuta pe voluntarii asociatiei la la marcarea traseelor. \”A dezvalui povestile necunoscute sau uitate ale Bucurestilor, a pune in lumina locuri ce inca marturisesc despre trecut inseamna pasi pe care este necesar sa-i parcurgem pentru a intelege si indragi orasul\”, a declarat managerul proiectului, Ana-Maria Iordache.

La conferinta de lansare a site-ului www.bucurestiulintrozi.ro au participat si reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale. Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a anuntat ca sprijina orice proiect care face cunoscute valorile Bucurestiului si ca, incepand din luna iulie, in apropierea obiectivelor turistice vor fi montate panouri cuprinzand informatii explicative, care vor folosi atat bucurestenilor, cat si turistilor care viziteaza metropola. De asemenea, pe trotuarele sau pe arterele care duc catre obiectivele turistice vor fi efectuate marcaje sub forma unor pasi. \”Pentru a putea construi viitorul, trebuie sa invatam sa ne aparam trecutul. De aceea, am sprijinit si voi sprijini orice proiect care scoate in evidenta valorile noastre, valorile orasului. Initiativa de astazi reprezinta un prim pas pentru salvarea patrimoniului orasului: odata identificate atractiile turistice, ele trebuie puse in valoare, intrand astfel in constiinta publica\”, a declarat Andrei Chiliman.

Lista obiectivelor de pe fiecare traseu in parte este prezentata in sectiunea ”Monumente” pe site-ul www.bucurestiulintrozi.ro. Descrierile si imaginile aferente pot fi vizualizate in sectiunea ”Harta”, aplicatie construita pe platforma Google Maps.

Proiectul ”Bucurestiul intr-o zi” a fost initiat in anul 2008, ca o componenta educationala a proiectului ”Harta Verde Bucuresti”. Harta Verde este un proiect global, parte a ”Green Map System”, initiat in 1995 la New York si implementat pana in prezent in peste 450 de orase din 50 de tari.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.