Proiectele de cercetare pentru automobilul electric, finantate prin Fondul de Mediu

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a anuntat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca proiectele de cercetare pentru fabricatea automobilului electric vor fi finantate prin Fondul National de Mediu, iar cei doi producatori auto din Romania, Ford si Renault, pot dezvolta acest tip de masina.

Guvernul a infiintat, la cererea premierului Emil Boc, un grup interministerial de lucru pentru dezvoltarea automobilului electric in Romania, din care vor face parte reprezentantii Ministerului Economiei, specialisti ai Ministerului Transporturilor, Ministerului Finantelor, Ministerului Mediului, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si va fi condus de Dan Lazar, consilier de stat in aparatul de lucru al premierului.

Adriean Videanu sustine ideea premierului, cu argumentul ca introducerea noului model de autovehicul va reduce dependenta de carburanti si va diminua gradul de poluare. In plus, el este de parere ca Renault si Ford, cei doi producatori auto din Romania, pot dezvolta acest tip de automobil. ‘Sunt printre pionierii cercetarii in zona autovehiculului electric, si cred ca este o mare oportunitate pentru Romania, in ideea de a incerca sa dezvoltam si sa incurajam dezvoltarea automobilului electric’, a precizat Videanu.

Premierul a afirmat ca este convins ca aceasta tehnologie va evolua si in Romania in cativa ani. ‘Automobilul electric are avantaje majore, printre care se numara si crearea unei infrastructuri noi. Ne trebuie o infrastructura noua. Trebuie sa discutam cu industria de profil sa vedem in ce masura putem promova acest automobil’, a spus Boc. In opinia sa, automobilul electric va fi masina viitorului, ‘ in 10 – 20 de ani de aici inainte’ si ‘trebuie sa ne pregatim, asa cum se pregateste intreaga Uniune Europeana’.

Executivul a infiintat si un alt grup interministerial, pentru o noua analiza a taxei auto, ‘ca urmare a cerintelor adresate de mediul de afaceri’, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Grupul va fi coordonat de un reprezentant al Ministerului Mediului si este format din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor, Departamentului pentru Afaceri Europene si un consilier al primului-ministru.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.