Un protest spontan a izbucnit luni dimineață la toate Administrațiile Financiare din țară, dar și la Ministerul Finanțelor Publice, peste 22.000 de angajați din totalul de 30.000 fiind nemulțumiți că prin Legea salarizării bugetarilor li se vor tăia între 10% și 35% din lefuri.
Protestatarii au ieșit în fața sediilor Administrațiilor Financiare, iar cei din MFP au rămas în birouri dar nu fac nimic.
Vasile Marica, liderul sindicatului Sed Lex, a precizat că angajații din Finanțele Publice sunt nemulțumiți de faptul că prin Legea salarizării “le taie din salarii între 10 și 35%”, în condițiile în care Guvernul se laudă că în 2018 le va mări”.
“Noi n-am făcut calcule, dar cel puțin 10.000 din totalul de 27.000 de salariați vor avea salariile tăiate. Ar fi în această situație aproximativ 22.000 de oameni din totalul de 30.000. Adică dorești să angajezi 35.000 de consultanți fiscali cu salarii duble decât ale noastre, dar le tai salariile funcționarilor existenți”, a mai spus Marica.
“Oamenii nu mai fac activitate, ceea ce înseamnă că este blocată instituția. Nu putem controla lucrul ăsta, contează modul în care se vor mișca autoritățile. Noi cu Ministerul Muncii am discutat pe tema asta în ultimele două – trei săptămâni. Au fost un pic mai inerți. Faptic, legea a fost trimisă la Parlament fără că cuprindă nicio propunere din partea noastră”, a conchis Marica.
Comunicatul SNFP
“Sindicatul Național al Funcționarilor Publici informează opinia publică cu privire la protestele spontane care s-au declanșat la nivelul sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor Publice, motivat de faptul că prin noul proiect de act normativ privind salarizarea personalului bugetar sunt prevăzute scăderi salariale de până la 20% din salariul actual.
Totodată, precizăm că proiectul legii salarizării încalcă grav prevederile Constituției României prin nerespectarea Deciziei CCR nr. 794/2016, care prevede că Guvernul și Parlamentul trebuie să emită soluția legislativă pentru îndepărtarea discriminării salariale din autoritățile și instituțiile publice, în sensul echivalării salariilor pe funcții publice similare, la nivelul întregii familii ocupaționale indiferent de instituția din care fac parte.
În momentul de față proiectul legii salarizării anulează decizia CCR și nu duce la aplicarea întocmai a acesteia.
SNFP solicită public ca textul actului normativ aflat în momentul de față în Parlament să respecte, în mod obligatoriu, Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 și definirea familiei ocupaționale și/sau categoriei profesionale în sensul stabilit de Decizia CCR 794/2016 (pct.34).
Totodată, solicităm eliminarea articolului 35 care prevede “reîncadrarea personalului pe funcții…” – motivat de faptul că funcțiile deținute au fost ocupate ca urmare a promovării unui concurs și eliminarea articolului potrivit căruia se face evaluarea postului în vederea stabilirea salariului de bază.
În actualul cadru legislativ salarizarea este aferent funcției publice și contractuale și nicidecum activităților desfășurate.
Solicitmă menținerea drepturilor salariale aflate în plată pentru funcționarii publici sau personalul contractual care, la momentului apariției legii, au salariul mai mare decât cel stabilit prin grila de salarizare, funcțiile publice să fie salarizate unitar indiferent de instituția din care fac parte și introducerea în textul legii a unei componente salariale aferente activității desfășurate și micșorarea decalajului valoric dintre funcțiile de stat, teritoriale și locale prin introducerea unui raport just între acestea.
SNFP avertizează că, în contextul în care palierul politic nu abordează serios și responsabil proiectul legii salarizării unitare, există un real pericol ca protestele să se extindă în întreaga administrație publică”.