RAR: Deficiențe majore la 45,72% dintre mașinile verificate în trafic

Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 69.130 de vehicule la nivelul întregii țări, pe parcursul anului trecut, din rândul cărora au constatat că 31.607 (45,72%) aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, astfel că le-au declarat neconforme. 

Echipele mixte ale RAR şi Poliţiei Rutiere au aplicat 22.447 de sancțiuni, au retras 17.938 de certificate de înmatriculare, au imobilizat 413 vehicule și au anulat 113 ITP-uri. 

În situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la:

  • instalația electrică de iluminare-semnalizare (27%)
  • punți, jante, anvelope și suspensie (12%)
  • șasiu, cadru și elemente atașate șasiului (10%)

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 4% dintre vehiculele şi în 1,57% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

În urma măsurătorilor efectuate s-a stabilit depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.579 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. Astfel, în cazul a 3.616 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

„Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”, precizează RAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.