Rasturnare de situatie in cazul Scrisorii de garantie bancara solicitate de ARR caselor de expeditii

 

Scrisoarea de garantie bancara nu mai este obligatorie pentru Casele de Expeditii ca urmare a anularii in justitie a prevederilor referitoare la aceasta.

 

Casele de Expeditii afectate de dispozitiile din Ordinul MTI nr. 1172/2009 privitoare la capacitatea financiara pot rasufla usurate: Inalta Curte de Justitie si Casatie a anulat prevederile referitoare la obligativitatea prezentarii scrisorii de garantie bancara pentru mentinerea licentei.

Demersul in justitie a pornit la intitiativa unor Case de Expeditii reprezentate de Casa de Avocatura IACOB-ANCA & ASOCIATII, Inalta Curte de Casatie si Justitie anuland in data de 22 iunie 2011, prin Decizie irevocabila, dispozitiile din Ordinul MTI nr. 1172/2009 privind obligativitatea prezentarii documentelor referitoare la detinerea unui capital propriu în valoare de minimum 50.000 euro pentru acoperirea eventualelor daune provocate clien??ilor – bilant contabil si/sau scrisoare de garantie bancara.

Solicitarea de anulare a prevederilor incriminate din Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1172/2009 a inceput in decembrie 2009 prin formularea si depunerea unei plangerii prealabile atat la Autoritatea Rutiera Romana cat si la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Initiatorii acestui demers au fost 19 Case de expeditii din Bucuresti si din tara. Deoarece plangerea prealabila nu a avut efectul scontat, ba, din contra, autoritatile au insistat in aplicarea dispozitiilor privind scrisoarea de garantie bancara, s-a formulat si depus actiune la Curtea de Apel Bucuresti. Solutia instantei de fond a fost nefavorabila. Demersul nu s-a oprit aici si Inalta Curte de Justitie si Casatie, prin decizia pronuntata, a constatat ca legea a fost incalcata si ca prevederile contestate trebuie anulate.

Echipa IACOB-ANCA & ASOCIATII care a reprezentat interesele Caselor de Exepeditii initiatoare atat la Curtea de Apel Bucuresti – instanta de fond, cat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie – instanta de recurs, a fost formata din avocatii George Iacob-Anca si Nicoleta Iacob-Anca.

George IACOB-ANCA


LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.