RATB a castigat 25 milioane lei la rectificarea bugetului PMB. Biletul nu se mai scumpeste

 

CGMB a aprobat, luni, rectificarea bugetului propriu al municipiului Bucuresti pe 2011, aducand proiectului intocmit de Sorin Oprescu doua amendamente: suplimentarea fondurilor RATB cu 25 milioane lei si ale RADET cu 15 milioane lei. De altfel, consilierii generali ai PDL anuntasera inca de duminica sustinerea RATB, pentru a nu fi nevoiti sa scumpeasca de la 1,3 lei la 2 lei calatoria cu mijloacele de transport in comun.

Sedinta Consiliului General s-a desfasurat in nota obisnuita, adica cu scantei. Primarul general Sorin Oprescu a declarat, dupa adoptarea acestei hotarari, ca proiectul votat este \”facut in bataie de joc”, iar bugetul – “facut pe picior in baie\”. El a avertizat ca decizia CGMB incalca legea finantelor publice si ca o va ataca in justitie.

In replica, viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a spus ca rectificarea bugetului permite bucurestenilor sa nu plateasca in plus pentru caldura si transport public. \”Daca am fi votat bugetul propus de Oprescu, bucurestenii ar fi platit gigacaloria la 327 de lei in loc de 169 de lei si un bilet de autobuz la 2 lei in loc de 1,3 lei\”, a sustinut Raicu.

Cele 15 milioane lei alocate in plus RADET se adauga sumei de 37 milioane lei alocate de Guvern, bani care vor fi folositi pentru sustinerea subventiei la caldura. Potrivit lui Raicu, diferenta la pretul gigacaloriei, de la 169 lei pana la 327 de lei, inmultita cu 4,2 milioane de gigacalorii, inseamna 150 milioane de euro pe an. \”Noi prinseseram in buget (in cel pentru RADET, aprobat in primavara, n. red.) numai 110 milioane de euro, iar 40 milioane de euro erau gaura. Deci, dl. primar general nu plateste subventia pe care a promis ca o va plati bucurestenilor\”, a explicat el.

Banii alocati in plus celor doua regii au fost luati de la unele investitii in derulare, precum Diametrala Nord-Sud Buzesti-Berzei-Uranus (30 milioane lei), Pasajul Mihai Bravu – Splaiul Unirii (5 milioane lei), consolidarea Pasajul suprateran Baneasa (19 milioane lei) si de la reabilitarea Bulevardului Aerogarii (11 milioane lei), pe motiv ca oricum nu mai puteau fi cheltuiti pana la sfarsitul anului. Totodata, s-au taiat bani de la spitale (10 milioane de lei), precum si de la unele evenimente socio-culturale, printre care unul programat de Craciun. Referindu-se la acesta din urma, Oprescu a acuzat PDL ca “a confiscat sarbatorile romanilor”.

La rectificarea bugetului PMB a mai primit un milion de lei Administra??ia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), care administreaza acum National Arena, iar Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului au castigat 4 milioane de lei. Bani in plus s-au dat si pentru reabilitarea Podului Bordei, astfel ca bugetul acestui proiect a crescut cu 776.000 lei.

Rectificarea bugetului municipalitatii a reprezentat, de fapt, 207 milioane de lei taiati de la diverse investitii si o parte din ei redirectionati. In total, bugetul institutiilor finantate integral sau partial din venituri proprii a fost rectificat negativ la capitolul venituri cu suma de 100.095.000 lei si la cheltuieli cu 101.451.000 lei. De asemenea, bugetul creditelor externe a fost rectificat negativ cu suma de 39.593.000 lei, iar bugetul fondurilor nerambursabile, cu 1.213.000 lei.

Adio, imprumut de 800 de milioane de euro!

Viceprimarul Mircea Raicu a reclamat din nou ca Oprescu doreste sa imprumute 800 milioane de euro de la banci, pe modelul “socialistilor din Grecia”. “Oprescu s-a obisnuit sa traiasca pe datorie. El nu este in stare sa produca nimic. Nu a adus niciun fel de fonduri la bugetul local, dar cere din alta parte sau sa se imprumute\”, a spus Raicu, aratand ca Sorin Oprescu a reusit sa atraga doar 0,05% din fondurile europene. Trebuie spus ca, fara aprobarea CGMB, primarul general nu va reusi sa contracteze imprumutul.

In expunerea de motive ce insoteste proiectul rectificarii bugetului, sorin Oprescu arata ca o buna parte a obiectivelor importante raman subfinantate si fara sustenabilitate certa in anul 2012 si ca, practic toate categoriile de resurse atrase (credite) sunt epuizate pana la sfarsitul anului 2011, ramanand de cheltuit la 1 noiembrie 16 milioane de euro din \”imprumutul obligatar 2005\”. \”Lipsa unei «centuri de siguranta» constand intr-un credit sau o alta forma de imprumut in valoare de 200-300 de milioane de euro la dispozitia imediata a Municipiului Bucuresti inca de la inceputul anului 2012, mai ales in contextul unei evolutii imprevizibile a crizei financiare ce afecteaza si Romania, se poate transforma intr-un factor de dezechilibru si risc in finantele locale. Trebuie mentionat ca autoritatea executiva a depus toate diligentele pentru a obtine decizia de aprobare a unui nou imprumut pe termen lung de pana la 800 milioane euro\”, se arata in document.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.