Referendumul pentru Legea Capitalei ar putea avea 4 intrebari

 

Liderii partidelor din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) au convenit marti, de principiu, reducerea de la 7 la 4 a numarului intrebarilor ce vor figura pe buletinele de vot la referendumul local pentru Legea Capitalei, a anuntat la sfarsitul discutiilor Sorin Oprescu. De asemenea, data cand bucurestenii vor vota daca mai doresc sau nu primari de sector alesi in mod direct a fost decalata de la 19 la 26 iunie, motivul principal fiind examenele elevilor. Cum prefectul Capitalei, Cristian Atanasoaei, a transmis saptamana trecuta primarului general si tuturor edililor de sector o adresa prin care le atragea atentia asupra intarzierilor aparute in procesul de organizare a referendumului, marti s-a decis si sediul Biroului Electoral Municipal, ce va fi la Palatul Copiilor.

 

Prefectul Cristian Atanasoaei atragea atentia, ca, potrivit Legii nr. 3/2000, primarul general trebuia sa comunice de indata Presedintelui Tribunalui Bucuresti, Hotararea CGMB nr. 63 adoptata in 13 aprilie a.c., prin care s-a stabilit referendumul local, pentru ca acesta sa poata proceda la tragerea la sorti a Presedintelui Biroului electoral de circumscriptie. “De asemenea, primarul general trebuia sa stabileasca sediului Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti si dotarea acestuia, precum si numirea personalului tehnic auxiliar care sa-l deserveasca. Tot in atributiile acestuia (primarului general, n. red.) intra si alocarea sumelor necesare organizarii si derularii referendumului, precum si comunicarea, de indata, autoritatilor administratiei publice locale organizate la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti a Hotararii nr. 63/13.04.2011 a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru ca acestea sa poata proceda la efectuarea activitatilor specifice – reactualizarea listelor electorale, delimitarea sectiilor de votare si stabilirea localurilor de vot etc.. Pana in acest moment, mai multe activitati organizatorice nu au fost indeplinite”, avertiza in data de 4 mai prefectul Bucurestilor.

Trebuie precizat ca, in cazul organizarii referendumului local, prefectul are atributii restranse in comparatie cu organizarea unui referendum national. Majoritatea ordinelor prefectului la referendumul local se fac ca urmare a propunerilor primarului general sau primarilor de sector. \”Am discutat cu primarul general calendarul actiunilor care trebuiesc indeplinite in vederea organizarii in bune conditii a referendumului local initiat de acesta, si care ar trebui sa aiba loc pe 19 iunie. Am expus primarului general opinia mea ca exista intarzieri in organizarea referendumului si i-am cerut sa dispuna masurile la care legea il obliga. Pe de alta parte, am solicitat si primarilor de sector sa aplice masurile care le revin. Spre deosebire de referendumul national, unde Guvernul, prin prefect, da informatiile de-a gata iar primarii aplica masurile, in cazul referendumului local autoritatile locale trebuie sa se organizeze. Lipsa de organizare de pana acum este cu atat mai greu de inteles cu cat, inainte de votarea in Consiliul General, tema referendumului local era sustinuta cu ardoare de unii primari”, ne-a declarat Cristian Atanasoaei.

 

Consilierii generali, alesi uninominal

Marti, primarul general Sorin Oprescu i-a chemat pe liderii grupurilor politice din CGMB la dicutii privind masurile organizatorice ale referendumului, avand in vedere ca acestea trebuie aprobate in sedinta Consiliului General, iar timpul nu mai permite amanari. Dupa intalnire, edilul-sef a declarat ca partile au convenit reducerea la 4 intrebari pe buletinele de vot la referendumul local. Iata care sunt acestea:

  • \”Sunteti de acord cu desfiintarea consiliilor locale de sector?\”;
  • \”Sunteti de acord ca primarii de sector sa fie alesi de CGMB?\”;
  • \”Sunteti de acord sa fie consilierii alesi prin vot uninominal?\”
  • \”Sunteti de acord sa existe buget unic la nivelul Capitalei?\”.

Totodata, s-a stabilit ca sediul pentru Biroul Electoral Municipal (BEM) sa fie la Palatul Copiilor, precum si suma necesara organizarii referendumului, de 1,2 milioane de euro, bani ce urmeaza sa fie alocati din fondul de rezerva aflat la dispozitia primarului general.

Toate aceste hotarari trebuie aprobate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, intr-o sedinta de indata, ce urmeaza sa fie convocata pentru data de vineri, insa pana atunci vor mai fi discutii cu liderii partidelor reprezentate in CGMB.

Legea Capitalei a starnit vii dispute politice dupa aprobarea, in CGMB, a numarului de 7 intrebari pe buletinele de vot ale referendumului, liderii USL declarand ca il vor boicota. Durerea cea mare a politicului nu rezida doar din eliminarea candidatilor partidelor politice la functia de primar de sector, ci si din prevederea conform careia consilierii generali vor fi alesi nominal, nu pe liste, ca pana acum. Potrivit proiectului Legii Capitalei, primarul general ar trebui sa conduca administratia publica a Bucurestiului, bugetul orasului ar fi unul consolidat, CGMB ar fi format din consilieri generali alesi uninominal, din randul carora vor fi alesi primarii de sector, iar consiliile locale vor fi desfiintate. Astfel, din 7 primari va ramane unul singur, iar din 235 de consilieri cati exista in prezent, numai 90, in Consiliul General. Bucurestiul ar urma sa fie condus de o echipa formata din primarul general si din consilierii municipali.

La intalnirea de marti cu primarul general au participat si primarii sectoarelor 1, 4 si 5 – Andrei Chiliman (PNL), Cristian Popescu-Piedone (PC) si Marian Vanghelie (PSD). USL a mandatat, luni, consilierii sai din CGMB si primarii de sector pentru a solicita, in discutia cu primarul general Sorin Oprescu, ca la referendum sa fie adresata o singura intrebare, referitoare la desfiintarea sau nu a sectoarelor.

CGMB hotarase, in 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei sa fie organizat in 19 iunie. Cele sapte intrebari stabilite in 13 aprilie erau:

  • \”Sunteti multumit de modul in care s-a dezvoltat Capitala?\”;
  • \”Va doriti o Capitala cu 6 sectoare si o administratie?\”
  • \”Va doriti o Capitala cu sase sectoare si sapte administratii?\”
  • \”Sunteti multumiti de curatenia in Capitala?\”
  • \”Va doriti o arhitectura unitara pentru Bucuresti?\”
  • \”Sunteti de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?\”
  • \”Sunteti de acord ca Bucurestiul sa fie condus de primarul general si CGMB?\”.

Referendumul local cu sapte intrebari a fost propus de PDL, care are majoritate in CGMB. Forma propusa de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, avea o singura intrebare: \”Sunteti de acord cu centralizarea administrativa prin transferul de atributii de la primariile de sector catre CGMB?\”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.