Restricțiile revin în București: Restaurantele se închid în interior

Restaurantele din București se închid în interior; la fel barurile, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de spectacol, iar purtarea măștilor devine obligatorie în jurul școlilor, pe o rază de 100 de metri. Aceste restricții intră în vigoare, începând din 7 octombrie, din cauza creșterii la 1,86 a ratei de incidenţă cumulată, calculată la 14 zile, a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

foto: Jean-Mihai PÎLȘU

Decizia a fost luată, în seara de 6 octombrie, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat prefectul Capitalei, Gheorghe Cojan.

Rămâne o singură excepție: restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor și altor unități de cazare pot funcționa doar pentru clienții cazați în acestea.

Restricțiile vor rămâne în vigoare până în momentul în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori în 14 zile va scădea sub 1,5. Situația va fi analizată săptămânal.

Prefectul Capitalei a precizat că sunt luate în calcul și alte interdicții, în caz că rata de infectare nu scade sub 1,5. Iar dacă va depăși 3 la mia de locuitori, se poate ajunge și la carantinarea unor zone din oraș.

Despre obligativitatea purtării măștii de protecție pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ, prefectul de București a spus că Primăria Capitalei și primăriile de sector vor avea obligația să delimiteze aceste zone.

„S-a constatat că în jurul şcolilor nu prea poartă lumea mască, drept care s-a impus purtarea măştii, de la copii de vârstă de peste cinci ani şi adulţi, în intervalul orar 7.45 – şcolile încep dimineaţa la ora 8.00 – şi până la 21.15, având în vedere că încheierea cursurilor are loc la ora 21.00″, a afirmat prefectul.

În ceea ce privește intensificarea acţiunilor de control în târguri, pieţe, în mijloace de transport în comun şi în perimetrele unităţilor şcolare, Cojan a spus: “S-a constatat că în pieţe, târguri – lumea nici gând să poarte mască”.

DSP Bucureşti a propus prefectului Gheorghe Cojanu luarea mai multor măsuri:
  • Interzicerea organizării evenimentelor private în cadrul saloanelor de evenimente.
  • Interzicerea organizării de evenimente private în restaurante şi cafenele, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
  • Obligativitatea purtării măştii de protecţie în jurul unităţilor de învăţământ, pe o distanţă de 100 de metri.
  • Interzicerea activităţilor cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
  • Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult.
  • Intensificarea acţiunilor de control în transportul în comun, pieţe, târguri, piscine interioare.
Întrebat de ce nu a fost aplicată şi recomandarea DSP Bucureşti privind pelerinajele religioase şi interzicerea staţionării în zona bisericilor, prefectul a răspuns:
 
„Recomandarea CNSU s-a referit la pelerinaje, şi anume că nu e permis oamenilor din alte judeţe. Nu este cazul la noi şi nu am impus nicio măsură în sensul acesta. Era vorba de Iaşi, unde există o tradiţională manifestare religioasă anuală, Sfânta Parascheva. Dacă vă uitaţi în hotărârea de Guvern 782/2020 este precizat cum se desfăşoară aceste procesiuni. Ele nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară doar pelerinajul. Doar nu credeţi că lumea nu se mai însoară, nu mai botează copii, dar, atenţie, ştiţi că există un număr limitat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.