Revenirea din minivacanta de Rusalii, supravegheata de politistii rutieri

Drumul de intoarcere acasa al conducatorilor auto, dupa minivacanta de Rusalii, a fost supravegheat, luni, de politistii structurilor rutiere din toata tara si de un elicopter al MAI, anunta Politia Romana.

La operatiunea desfasurata, in principal, pe drumurile nationale ce leaga statiunile turistice de marile orase, pe autostrazile A1 si A2, precum si spre granita de Vest, conducerea Politiei Romane a dispus suplimentarea efectivelor de politie rutiera si informarea permanenta a conducatorilor auto cu privire la valorile de trafic rutier si eventualele rute ocolitoare. Astfel, aproximativ 1.800 de politisti rutieri au actionat in aceste zile pe toate tronsoanele din tara, pentru asigurarea fluentei traficului rutier, combaterea excesului de viteza si prevenirea evenimentelor rutiere.

Politistii de la Rutiera au folosit permanent aparatura de supraveghere a traficului si masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor pe 250 de tronsoane de drumuri nationale. Totodata, echipajele de la sol au fost sprijinite din aer de un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor, pentru monitorizarea eficienta a traficului, pe principalele artere de circulatie.

\”Din cauza aglomeratiei specifice intoarcerii din mini-vacanta de Rusalii, politistii recomanda soferilor sa mareasca distanta in mers intre autovehicule si sa evite sa depaseasca, pentru a preveni producerea unor coliziuni in lant. Conducatorii auto sunt sfatuiti sa renunte sa porneasca la drum daca sunt obositi, deoarece atentia si timpul de reactie la stimuli scad foarte mult. Totodata, participantii la trafic trebuie sa ia in calcul faptul ca drumurile care leaga destinatiile turistice de Capitala sunt aglomerate, deci e bine sa plece la drum cu o rezerva de timp pentru a se evita blocajele\”, sunt cateva dintre recomandarile politistilor rutieri.

Potrivit Politiei Romane, consumul de alcool reprezinta una dintre cauzele frecvente de conturbare a capacitatii de conducere, motiv pentru care ii sfatuiesc pe soferi sa nu urce bauti la volan, intrucat pun in pericol viata lor, a celor din masina, dar si a altor participanti la trafic. \”De cele mai multe ori, conducatorii auto aflati sub influenta alcoolului comit frecvente incalcari ale normelor de circulatie, conduc cu viteza excesiva, se angajeaza in depasiri neregulamentare sau executa in mod periculos virajele. Consumul de bauturi alcoolice reduce viteza de reactie si precizia miscarilor si poate determina scaderea acuitatii vizuale si auditive a soferilor. Legea pedepseste aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul dupa ce soferul acestuia a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool in sange depaseste limita legala\”, se arata intr-un comunicat al IGPR.

Politistii de la Rutiera recomanda si pietonilor sa traverseze doar pe culoarea verde a semaforului si sa astepte mijloacele de transport in comun numai pe trotuar.

O atentie sporita trebuie acordata si motociclistilor, iar conducerea cu viteza moderata, adaptata permanent conditiilor de drum si trafic este una dintre conditiile esentiale ale evitarii accidentelor grave.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.