ROADPOL Safety Days: 12 țări au înregistrat ZERO decese rutiere

Un număr de 12 țări europene au înregistrat ZERO decese rutiere în ziua de control a campaniei ROADPOL Safety Days 2022.

Vestea a venit după finalizarea finală a datelor primite de la 28 de țări membre ROADPOL, dintre care 23 au participat activ la campania anuală emblematică a Rețelei Europene de Poliție Rutieră.

Operațiunea de control a avut loc, în săptămâna 16-22 septembrie, cu scopul de a atinge ZERO pentru cel puțin o singură zi. Rezultatele au fost anunțate la o conferință de presă internațională la Madrid, Spania, găzduită de membrul ROADPOL, Guardia Civil din Spania.

Cei 12 campioni ZERO-moarte sunt Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia și Slovenia, numărul lor fiind însă, din păcate, puțin mai mic față de cele 16 țări care au reușit această performanță, în campania 2021. 

În total, 41 de decese au fost raportate, pe parcursul zilei pe tot continentul. Numărul reprezintă o scădere cu 41% față de media de 70 de decese rutiere, care au loc zilnic pe drumurile din Europa.

Poliția a participat la numeroase evenimente din grădinițele din Bulgaria

În cursul săptămânii au fost organizate 824 de evenimente publice, cu scopul de a atrage atenția publicului asupra subiectului siguranței rutiere și mobilității sigure, inclusiv inițiative din partea organizațiilor guvernamentale și civice, instituțiilor de învățământ și companiilor private. Au fost 2.376 de angajamente pentru un comportament rutier responsabil, semnate online, și alte numeroase semnate pe hârtie. Numărul de angajamente online reprezintă o creștere de 86%, față de campania din 2021, datorită în principal unei campanii paralele pe rețelele sociale a forțelor naționale de poliție și ROADPOL.

Provocare

„Până astăzi, COVID a ucis 6,5 milioane de oameni în întreaga lume, pe baza datelor OMS, iar în ultimul deceniu, cel puțin 13 milioane au murit pe drumurile din întreaga lume. Toată această reacție globală la pandemie a dezvăluit modul în care factorii de decizie politică și societățile noastre pot lucra împreună atunci când majoritatea oamenilor adoptă un obiectiv comun. Deci, apare o întrebare: putem acorda aceeași atenție siguranței rutiere? Vom face utilizatorii drumurilor să înțeleagă că viața umană se pierde ușor și trebuie protejată?”, a declarat managerul de proiect ROADPOL Safety Days, Tasos Ashikkis, de la Poliția Ciprului. „Trebuie să ne intensificăm eforturile, pentru că 70 de persoane își pierd viața zilnic pe drumurile și străzile UE, cu numărul relevant pentru întreaga regiune europeană la 220”, a adăugat Ashikkis.

Misiune

„Campania RSD explică în mod clar ce pot face utilizatorii drumurilor pentru ca sloganul „Stay Alive and Save Lives” să devină realitate. Toți utilizatorii șoselelor sunt rugați să respecte regulile de circulație, deoarece 90% dintre accidentele rutiere sunt cauzate de comportamentul uman greșit, care este în esență o infracțiune împotriva dreptului rutier. Comisia Europeană țintește Viziunea Zero, ceea ce înseamnă că nimeni nu va muri pe drumuri. O viziune, da. Dar RSD arată o abordare a modului în care această viziune poate deveni realitate”, a declarat președintele ROADPOL, Volker Orben.

Volker Orben

În discursul său el a salutat, de asemenea, primii ofițeri de poliție ucraineni care au participat la ședința Consiliului ROADPOL cu o viziune pentru continuarea cooperării și a condamnat ferm agresiunea rusă în țară.

Evenimentul a marcat participarea pentru prima dată a ofițerilor de poliție din Ucraina la o întâlnire ROADPOL

La conferința de presă ROADPOL au fost prezenți subsecretarul de interne Isabel Goicoechea Aranguren, directorul general al traficului Pere Navarro Olivella, comandantul general de operațiuni al Guardia Civil, Félix Blázquez González, și șeful general-maior al unității de trafic din Guardia Civil, José Ignacio Criado García-Legaz.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.