Romania a semnat acorduri in aviatie cu Georgia si Iordania

 

Ministrul Anca Boagiu a semnat joi, la Bruxelles, in cadrul Consiliului de Ministri ai Transporturilor din UE, doua acorduri mixte in domeniul aviatiei care vizeaza deschiderea progresiva a pietei in ceea ce priveste accesul la rute si capacitatea pe baza de reciprocitate, precum si nediscriminarea si conditii egale de concurenta pentru agentii economici pe baza principiilor din tratatele UE.

Potrivit Ministerului Transporturilor, acordul euro-mediteranean privind serviciile aeriene intre Uniunea Europeana si statele sale membre, pe de o parte, si Regatul Hasemit al Iordaniei, pe de alta parte, face parte din politica de vecinatate a Uniunii Europene de instituire a unui spatiu aerian comun euro-mediteranean, si va inlocui actualul Acord incheiat in anul 1975 privind transporturile aeriene civile, in baza caruia compania TAROM efectueaza curse aeriene intre Bucuresti si Amman.

Acordul cu Georgia vizeaza alinierea legislatiei georgiene in domeniul aviatiei la legislatia UE privind siguranta, securitatea si managementul traficului aerian si prevede posibilitatea ca acest stat sa adere la Acordul privind spatiul aerian comun european (SACE sau ECAA), semnat in anul 2006, la care participa in prezent statele din Balcanii de Vest.

Cele doua documente se inscriu in obiectivele politicii de vecinatate a UE de inlocuire a acordurilor bilaterale existente, incheiate de statele membre ale UE, prin instituirea unui spatiu aerian comun intre UE si vecinii sai, in care reglementarile europene in materie de transport aerian sa fie aplicate si respectate de partile implicate.

Reuniunea de la Bruxelles a ministrilor transporturilor, telecomunicatiilor si energiei (TTE) din Uniunea Europeana a avut pe agenda propunerea de directiva pentru aplicarea transfrontaliera a sanctiunilor in domeniul sigurantei rutiere, propunerea de directiva privind instituirea spatiului feroviar unic European si comunicarea CE “Pentru un spatiu european de siguranta rutiera: orientari pentru politica de siguranta rutiera 2011-2020”. De asemenea, vor fi adoptate si concluziile Consiliului privind integrarea deplina a transportului pe cai navigabile in lanturile logistice si de transport ale Uniunii Europene.

Ministrul Anca Boagiu a co-prezidat reuniunea, alaturi de comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Antonio Tajani. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.