România, pe locul 4 în UE la creşterea comerţului cu amănuntul

magazin 2România se plasează pe locul patru, cu un avans de 7,5% la creşterea anuală a volumului comerţului cu amănuntul  în luna februarie, în clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit raportului publicat astăzi de Eurostat.

Primele poziții sunt ocupate de Slovenia (16,8%), Luxembourg (12,9%) și Lituania (7,6%).

La polul opus, cele mai mici creşteri ale volumului comerţului cu amănuntul, au fost remarcate în Belgia (-3.2%), Malta (-0.9%) şi Denemarca (-0.2%).

Creşterea de 1,8% înregistrată în volumul comerţului cu amănuntul în februarie 2017, în zona euro, comparativ cu februarie 2016, se datorează creşterii de 2,4% pentru produsele non-alimentare, de 0,8% pentru mâncare, băutură şi tutun şi 0,5% pentru combustibilul auto. În statele membre UE, creşterea de 2,2,% a comerţului cu amănuntul vine pe fondul creşterii de 3,4% a produselor non-alimentare, de 1% a combustibilului auto şi de 0,9% la alimente, băutură şi tutun.

Avansul de 0,7% a volumului comerţului cu amănuntul în zona euro, în februarie 2017, comparativ cu ianuarie 2017, se datorează creşterii de 0,9% pentru produsele non-alimentare şi de 0,7% pentru tutun, mâncare şi băutură, în timp ce sectorul de combustibil auto a scăzut cu 0,9%. În statele membre UE, creşterea de 0,7% a comerţului cu amănuntul vine pe fondul creşterii înregistrate pentru produsele non-alimentare, băutură, mâncare şi tutun.

Printre statele membre cu date disponibile, cele mai mari creşteri ale comerţului cu amănuntul s-au remarcat în Portugalia (3,1%), Croaţia (2,8%), Slovenia (2,3%), la polul opus fiind Malta (-0,8%), Letonia (-0,7%) şi Belgia (-0,6%).

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.