Samsung, curtat de Udrea, va construi eco-cartierul din Ghencea si Sala Polivalenta

Elena Udrea anunta Iintr-o postare pe blogul sau: “O veste buna din Coreea: Samsung C&T Corporation va investi in Romania!”. Ea da mai mult ca sigura participarea grupului sud-coreean la licitatiile pentru incheierea parteneriatelor public-private in 3 proiecte de investitii in tara noastra: realizarea Cadastrului General al Romaniei si construirea Salii Polivalente si a eco-cartierului cu 10.000 de locuinte in cartierul Ghencea din Bucuresti.

Aflata in vizita in Coreea de Sud, Elena Udrea s-a intalnit, marti, cu reprezentantii Samsung C&T Corporation, iar Yang-Bai Kim, vicepresedintele companiei, s-a aratat incantat sa colaboreze cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). “Ne bucura sa aflam ca in doar trei luni se poate demara un parteneriat public-privat pentru acest proiect atat de important (Cadastrului General al Romaniei, n. red.). Suntem deosebit de interesati sa participam la implementarea lui. Am gasit deja solutiile de finantare si suntem pregatiti sa facem aceasta investitie”, a afirmat Yang-Bai Kim, potrivit MDRT.

Cele trei luni sunt prevazute in legislatia romana privind parteneriatele public-private (PPP). “Procedurile de achizitie vor demara in scurt timp, astfel incat peste trei luni sa putem incepe realizarea cadastrului, iar Romania sa aiba, in sfarsit, o evidenta clara a tuturor proprietatilor imobiliare, asa cum si-a asumat in fata institutiilor internationale. Din pacate, dupa 20 de ani de aplicare neunitara a unei legislatii des modificate, referitoare la proprietate, suntem astazi in situatia in care suprafata de teren detinuta conform titlurilor emise de-a lungul timpului depaseste suprafata tarii. Aceasta inseamna fie ca proprietatile se suprapun, fie ca mai multe persoane au titluri pe aceleasi terenuri. In plus, nu tot fondul funciar este cadastrat, ceea ce inseamna ca nu se cunosc toti proprietarii terenurilor, cateva consecinte ale acestor realitati fiind imposibilitatea elaborarii de planuri de amenajare si dezvoltare a teritoriului, de promovare a unor proiecte de dezvoltare economica la nivel regional, de delimitare a unitatilor administrativ-teritoriale, de edificare a constructiilor civile etc”, precizeaza ministrul Dezvoltarii intr-un comunicat.

“Pentru cine nu stie inca, Samsung Group este o multinationala cu firme in mai multe domenii de activitate”

Udrea explica pe blogul sau, “pentru cine nu stie inca”, faptul ca “Samsung Group este o multinationala care contine mai multe firme in domenii diverse de activitate, desi probabil ca la noi in tara sunt cunoscuti cel mai mult pentru electronice si electrocasnice”. “Samsung C&T Corporation are ca principal obiect de activitate constructiile civile, avand la activ cateva cladiri foarte cunoscute la nivel mondial. De altfel, companiei ii apartin ultimele trei cele mai inalte constructii din lume: Turnurile Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia) au detinut titlul din 1998 pana in 2004; din 2004 pana in 2010 a fost Taipei World Financial Center (Taiwan); iar de anul trecut cea mai inalta cladire este Burj Khalifa (Dubai), care are 828 de metri inaltime si a costat mai bine de 1,5 miliarde de dolari”, precizeaza ea.

Ministrul adauga ca discutia cu vicepresedintele companiei s-a concentrat pe realizarea Cadastrului General al Romaniei avand in vedere ca de curand Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut in subordinea MDRT. “Realizarea Cadastrului national este o necesitate stringenta. Pe de o parte, din perspectiva asumarii proiectului in fata unor institutii internationale. Pe de alta parte, pentru ca ar repune lucrurile intr-o normalitate: de mentionat ca, daca insumam titlurile de proprietate emise din 1990 si pana acum, acestea depasesc suprafata totala a Romaniei. Mai mult, avand in vedere ca multe terenuri funciare au proprietari necunoscuti, apar foarte multe cazuri in care nu se pot realiza lucrari de infrastructura pentru ca nu stii cui sa te adresezi. In aceste conditii, e foarte greu sa realizezi planuri de dezvoltare si amenajare a teritoriului sau sa te gandesti la delimitarea clara a unitatilor administrativ-teritoriale. (…) Astfel, ar exista o baza de date publica in care ar fi inregistrate toate imobilele de pe teritoriul Romaniei (terenuri si cladiri), cu proprietarii lor, si s-ar realiza harti electronice publice. Ducerea la indeplinire a acestui demers ar insemna un element substantial in favoarea atragerii investitorilor privati (mai ales pe zona de investitii in infrastructura si in constructii). Este poate cel mai important proiect aflat in derulare la MDRT si o cerinta foarte veche a constructorilor si a potentialilor investitori”, spune Elena Udrea.

Ea anunta si doua investitii in infrastructura: construirea cartierului ANL din Ghencea si a Salii Polivalente. “Daca tot am vorbit de lucrari de infrastructura, am profitat de moment pentru a-i prezenta vicepresedintelui Samsung C&T Corporation si proiectele Salii Polivalente din Bucuresti si a eco-cartierului ANL din Ghencea, acolo unde ar urma sa fie construite 10.000 de locuinte pentru tineri. Reprezentantul companiei sud-coreene a gasit extrem de interesante proiectele, motiv pentru care isi va trimite specialistii la Bucuresti pentru a le evalua, urmand sa discutam apoi despre eventuale noi parteneriate public-private. Astfel, intalnirea cu reprezentantii diviziei de constructii a Samsung a fost foarte promitatoare si sunt increzatoare ca macar cele trei proiecte amintite vor prinde contur in perioada imediat urmatoare. Iata ca, pana la urma, am parte de o vizita extrem de fructuoasa in Coreea de Sud”, conchide Udrea.

In perioada 8-14 octombrie are loc in Coreea de Sud Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale a Turismului, la care participa si o delegatie a MDRT, condusa de ministrul Elena Udrea.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.