Scarile rulante din Pasajul Universitatii s-au oprit, cu motoarele arse, la un an de la inaugurare

Scarile rulante de la Pasajul Universitatii nu mai functioneaza, deoarece motoarele acestora s-au ars in urma infiltratiilor de apa de pe trotuarul inclinat.

Primarul general Sorin Oprescu a anuntat ca reparatiile vor fi suportate de constructor. \”Scarile rulante de la Pasajul Universitatii nu mai functioneaza din cauza infiltratiilor de apa, motoarele s-au ars din cauza trotuarului inclinat spre scari, care permite ca apa sa se scurga spre scari. Asemenea infiltratii au fost gasite si la spatiile comerciale din pasaj. Dar, pentru ca lucrarea este in garantie, reparatiile se vor face pe cheltuiala firmei constructoare\”, a spus Oprescu. In legatura cu aceasta problema, Marian Diaconu, reprezentantul constructorului, Delta ACM, a precizat ca aceste scari sunt de exterior si ca ar fi trebuit proiectate in asa fel incat sa poata ploua peste ele. Este vorba, de fapt, despre motoarele a doua scari rulante – cele dinspre Palatul Sutu si Spitalul Coltea, insa au fost oprite si celelalte.

Povestea pasajului cu scari rulante nefunctionale dateaza de cel putin 15 ani, cand Pasajul Universitatii din Bucuresti a fost concesionat unui om de afaceri care a inchiriat spatiile comerciale si l-a lasat, apoi sa se degradeze. Magazine cu cadouri, fast-food, librarii si anticariat s-au amestecat intr-un spatiu mirosind mereu a gogosi si cartofi prajiti, intrerupt de cate un damf venit dinspre grupurile sanitare – asta cand inca mai functionau. Primaria Capitalei a reintrat cu greu in posesia pasajului, in 2007, dupa zece ani de la concesionare. Fostul edil-sef, Adriean Videanu, s-a apucat sa-l renoveze in martie 2008, dar lucrarile au fost taraganate de constructor – care a reclamat ca nu a fost platit – pana dupa alegerile locale. In august, santierul a fost preluat de Sorin Oprescu. Ambitia doctorului a fost sa modifice proiectul astfel incat sa existe platforme-lift si pentru persoanele cu handicap, dar a ales si o gresie lucioasa pentru podea – si exact invers, adica in relief, pentru peretii pasajului – astfel incat se crea senzatia de patinoar. Ulterior, a promis ca va fi aplicata o solutie impotriva alunecarii, peste fiecare patrat de gresie. Modificarile din proiect nu au dus la depasirea termenului de finalizare a lucrarilor, care au fost terminate chiar cu trei luni mai devreme, dar au costat mai mult. In total, reabilitarea Pasajului Universitatii a ajuns la 6 milioane de euro.

Zona comerciala ramane, insa, inchisa, deoarece membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nu au cazut de acord asupra licitatiilor. Pana atunci, de un an si jumatate aproape, municipalitatea pierde bani frumosi din inchirierile pe care ar fi trebuit sa le opereze. Sorin Oprescu spera, insa, ca in vara aceasta sa reuseasca si acest lucru. El vrea in mijlocul pasajului “cea mai mare cafenea din Europa”, precum si o zona pentru politie, un punct tehnic, un grup sanitar si un punct de prim-ajutor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.