Scumpirea energiei si gazelor la consumatorii industriali, iminenta

 

Pretul energiei si gazelor pentru consumatorii industriali ar trebui sa creasca cu doua cifre, intrucat nivelurile actuale nu sunt sustenabile, a declarat, marti, Frank Hajdinjak, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE), dupa o intalnire cu reprezentantii FMI. Petru Lificiu, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, a precizat ca scumpirea pretului la energia electrica nu va putea fi mai mare de doua – trei procente, iar asta anul viitor.

\”Aceste cresteri de pret ar trebui sa aiba loc in trimestrul IV din 2011 si trimestrul I din 2012\”, a afirmat Hajdinjak, care este si presedintele E.ON Romania. El a adaugat ca asociatia a discutat cu FMI si problema datoriilor CFR catre furnizorii de energie, care se ridica la circa 2 miliarde lei. Intalnirea dintre FMI si ACUE face parte din seria celor pe care membrii delegatiei FMI si CE le au in mod regulat cu reprezentantii asociatiilor patronale, profesionale si sindicale din Romania.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie – 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

ACUE a fost infiintata in 2006 de mai multe companii energetice care activeaza in Romania cu scopul de a sprijini concurenta loiala pe piata.

Prezent marti la Brasov, cu prilejul celei de-a IV-a editii a Zilei Energiei, manifestare organizata de Camera de Comert si Industrie si SC Transfer de Tehnologie si Management (TTM) din Brasov, Petru Lificiu, vicepresedintele ANRE, a declarat ca “in 2012, cresterea pretului la energia electrica nu va fi mai mare de 2 – 3%”. \”Cresterea de pret depinde de cate capacitati de productie se vor pune in functiune in anul 2012, cate capacitati vor fi acreditate si cat de multa energie se va produce. In orice caz, cresterea de pret la energia electrica nu poate fi mai mare de doua – trei procente in anul 2012\”, a precizat el, intr-o conferinta de presa.

In privinta pretului gazelor naturale, el spune ca se va face o analiza a costurilor, iar spre populatie se va dirija un procent mai mare din productia interna unde pretul este mai mic decat al gazelor din import. \”Vom vedea, vom analiza costurile si vom pune limite, pentru ca, de exemplu, ei vin cu lucrari de reparatii la conducte si pun niste preturi foarte mari. Castiga firmele din Franta, Italia, dupa care angajeaza sub-antreprenori romani care fac la un pret foarte mic lucrarea si merge. Si atunci noi am cautat acele preturi minimale cu care pot fi executate orice lucrari de modernizare. Le punem limita de pret si orice factura aduce operatorul respectiv va fi supusa limitarii de pret minimal. Jocul de factura intre privat – privat poate aduce orice fel de costuri si noi nu putem permite asa ceva. ANRE stapaneste bine fenomenul si ati vazut ca este stabilitate\”, a explicat Lificiu.

El a adaugat ca Romania este o tara cu posibilitati de investitii mari in domeniul energiei regenerabile si crede ca va fi un numar mare de investitori care vor veni in Romania in anii urmatori sa investeasca multe miliarde de euro in energia curata.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.