Sechestru ANAF pe activele Nokia de la Jucu

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a instituit, vineri, sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplatite de 10 milioane de dolari. Potrivit presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, societatea are obligatii neplatite de natura taxelor vamale. Practic, Nokia aducea produse deja asamblate, iar angajatii doar le mutau in alte cutii, fara a exista un proces efectiv de prelucrare.

Conform Codului de procedura fiscala, masurile asiguratorii se instituie atunci cand exista pericolul instrainarii bunurilor de catre o societate datornica. \”Controlul a inceput in 2009 si a fost finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asiguratoriu pentru o suma de 10 milioane de dolari, dar masura nu pericliteaza activitatea societatii in continuare. Este o masura preventiva\”, a spus Sorin Blejnar.

Nokia a incalcat legislatia pentru ca a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale in cazul unor importuri de componente, desi produsele erau deja asamblate si aduse din tari extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA. Astfel, s-au incalcat regulamentele Uniunii Europene, care prevad scutiri de taxe vamale doar pentru componentele importate care sunt ulterior asamblate in state din spatiul comunitar, astfel incat sa nu mai poata fi readuse in stare initiala.

Sechestrul a fost instituit pe o suprafata de 28.000 mp asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile si halele de productie. In caz ca nu va recupera prejudicial, ANAF va pune poprire pe conturile companiei, a amenintat Blejnar.

Reprezentantii Nokia Romania afirma ca situatia este analizata si ca se va colabora cu autoritatile pentru a fi solutionata in mod satisfacator.

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa inchida fabrica de la Jucu (judetul Cluj). Procedurile sunt derulate pana la finele anului, un numar total de 2.200 angajati pierzandu-si locurile de munca. Nokia a inceput productia de telefoane mobile la Jucu in februarie 2008, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 milioane euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.