Sectie de terapie intensiva la Spitalul Victor Babes

 

Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale \”Dr. Victor Babes\” are pentru prima data de la infiintare o sectie de Anestezie Terapie Intensiva (ATI). Spatiul destinat organizarii sectiei a fost amenajat “la cele mai inalte standarde internationale” cu fonduri de la Primaria Capitalei, motiv pentru Sorin Oprescu sa fie prezent la deschidere.

Unitatea medicala este una dintre cele 21 de spitale preluate in administrare de municipalitatea Bucurestilor de la Ministerul Sanatatii in anul 2009, iar pana acum au fost facute investitii importante – aparatura si materiale sanitare – la Spitalele Coltea, Filantropia, Foisor. Suma alocata din bugetul Primariei pentru achizitionarea aparaturii aferente departamentului de Terapie Intensiva de la “Victor Babes” a fost de 53.360 lei, plus consumabile in valoare de 26.350 lei. “Singurul lucru care ii mai lipseste este un rinichi artificial pentru dializa, pe care speram sa-l avem in scurt timp. Am investit si vom continua sa investim in domeniul medical asa acum am facut si cu alte spitale aflate in administrarea municipalitatii, astfel incat bucurestenii sa beneficieze de tratamente medicale la standarde europene. Cred ca am inteles cu totii ca daca stam si ne plangem ca nu sunt bani, nu se rezolva nimic, important e cum reusim sa gestionam banii pe care ii avem, pentru confortul si in interesul bucurestenilor”,  a declarat Sorin Oprescu. Referindu-se la specialisti, el a spus ca acestia vor fi asigurati, in prezent sectia lucrand cu doi medici anestezisti.

Ideea infiintarii compartimentelor de Terapie Intensiva in spitalele de boli infectioase a aparut in anul 2005, cu ocazia epidemiei de gripa aviara, ca urmare a contagiozitatii si severitatii formelor clinice de gripa aviara. In Romania au fost infiintate 8 compartimente de terapie intensiva in spitalele de boli infectioase, dintre care doua in Bucuresti, la Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale \”Dr. Victor Babes\” si la Institutul de Boli Infectioase \”Matei Bals\”, a precizat prof. dr. Emanoil Ceausu, managerul unitatii. Echipamentele necesare dotarii au fost achizitionate printr-un program comun al Primariei Municipiului Bucuresti cu Banca Mondiala, fiind livrate si instalate in perioada 2010 – 2011. Valoarea dotarilor este de aproximativ 4 milioane de lei.

Managerul spitalului a explicat ca pana acum bolnavii cu boli infectioase grave erau trimisi in alte clinici. \”Era foarte necesara aceasta sectie, intrucat Spitalul «Victor Babes» este singura unitate in care se trateaza bolile tropicale. Aproape in fiecare an sunt internati aici bolnavi care vin din alte tari pentru suferinte care la noi au fost eradicate – precum holera, malaria sau febra galbena\”, a mai spus profesorul Ceausu.

De asemenea, in aceasta sectie sunt internate cazurile de infectii severe, septicemii, encefalopatii, gripe sau meningite, forme grave.

Clinica de terapie intensiva are noua paturi, fiecare avand ehipamentele specifice profilului de terapie intensiva, cu monitoare si ventilatoare. Unitatea dispune de patru saloane pentru pacienti critici cu cate doua paturi tip ATI , minilaboratoare pentru analize 24 din 24 de ore, aparatura specifica acestor sectii intre care ventilatoare, ecografe, bronhoscop, endoscop, aparat portabil de radiografie pulmonara, monitor pentru functii vitale, analizor sange cu gaz, statie centrala de monitorizare, seringi automate, defibrilator cu monitor, fibroscop, o camera de sterilizare, camera centrala de monitroizare a tuturor bolnavilor, camera pentru medici si pentru asistente.

 

Spitalul \”Scarlat Longhin\” se inchide

 

Initial, Primaria Capitalei a preluat prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) 18 spitale, iar in primii doi ani – 2009-2010 – a investit peste 80 de milioane de euro pentru lucrari de reabilitare, consolidare, dar si pentru achizitia unor echipamente noi, de ultima generatie. Spitalele ASSMB nu au datorii catre furnizorii de medicamente. La sfarsitul anului trecut, municipalitatea a mai primit de la Ministerul Sanatatii in administrare 3 spitale, astfel ca avea in primavara 21 de astfel de unitati medicale, dar a ramas fara unul, dupa ce Spitalul Caritas a fost inchis pentru a fi transformat in camin de batrani. ASSMB mai are si reteaua de medicina scolara din Capitala.

Sorin Oprescu a anuntat ca si Spitalul de Boli Dermato-Venerice \”Scarlat Longhin\” va fi inchis, pana la sfarsitul anului, astfel ca municipalitatea va mai pierde o unitate medicala. \”Din pacate, municipalitatea nu mai poate face nicio investitie la Spitalul «Scarlat Longhin». Unitatea sanitara a fost retrocedata, iar acum ploua in saloane. Personalul va fi adus temporar aici, la Spitalul «Victor Babes»\”, a declarat primarul general. Edilul a spus ca reteaua de supraveghere a bolilor dermato-venerice a fost desfiintata cu ani in urma si nu se mai fac anchete epidemiologice. De aceea, de multe ori cei infectati se trateaza individual, contactii acestora nefiind sub supraveghere medicala.

In prezent, Spitalul \”Scarlat Longhin\” are 90 de paturi, in majoritatea timpului aproape pline. \”In unitatea sanitara lucreaza 10 doctori , 4-5 cercetatori stiintifici. In total, in spital sunt angajate 120 de persoane, printre care medici, asistenti, dar si personal TESA\”, a mentionat directorul general al ASSMB, Marius Savu. El a mai spus ca in majoritatea tarilor europene tratamentele dermatologie sunt facute in ambulatoriul de specialitate, si nu in spital.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.