Sector 6: Parcare cu 700 de locuri pe platforma fostei Autogari Militari

 

Primarul Cristian Poteras, a inaugurat, joi, pe platforma fostei Autogari Militari, cea mai mare parcare din Vestul Capitalei, cu 700 de locuri trasate pe o suprafata desfasurata de 17.000 mp.

Circa 350 de locuri vor fi inchiriate in regim de abonament, contra sumei de 100 lei/luna, iar riveranii au prioritate. Restul locurilor de parcare vor putea fi inchiriate cu ora, tarifele fiind stabilite prin Hotararea nr. 141/29.07.2010 a Consiliului Local Sector 6, dupa cum urmeaza: 1,5 lei/h; 5 lei/12h si 10 lei/24h. Banii se vor achita la punctul de incasare din parcare, urmand ca toate sumele sa fie virate la bugetul local si sa constituie fonduri pentru construirea si amenajarea altor parcari. Plata pentru abonamentele lunare se face la casieria Administratiei Domeniului Public si Dezvoltarii Urbane – administratorul parcarii -, iar cererile de inchiriere pot fi depuse la Biroul Parcari, situat in Aleea Bistra nr. 1, din Drumul Taberei (zona Favorit).

Zona unde a fost amenajata parcarea devenise in ultimii ani un spatiu insalubru, iar cetatenii reclamau frecvent prezenta oamenilor strazii si a depozitelor de deseuri. In plus, incinta fostei autogari era deteriorata, fiind improprie pentru servicii de imbarcare/debarcare calatori. „Zona aceasta este una dintre cele mai aglomerate din Capitala, pentru ca bd. Iuliu Maniu e principala poarta de intrare in Bucuresti dinspre Autostrada A1. Am certitudinea ca, prin parcarea pe care o dam in folosinta astazi, venim in intampinarea multor soferi care, de acum inainte, vor prefera sa isi lase masinile in siguranta in aceasta parcare, si sa se deplaseze cu metroul sau RATB-ul. Ma refer in special la cei care locuiesc in comunele din apropiere si vin la serviciu in Bucuresti. In plus, strazile si trotuarele din zona vor fi eliberate de masini si microbuze parcate neregulamentar”, a declarat primarul Poteras.

Lucrarile au inceput in iunie si au durat doua luni, iar valoarea de investitie s-a ridicat la 3.940.000 lei, cu TVA inclus, banii fiind alocati de la bugetul local.

 

Prima parcare de tip „Park & Ride”

Si specialistii in transporturi din Primaria Capitalei au avut in plan, inca din timpul mandatului lui Adriean Videanu, sa amplaseze parcari de tip „Park & Ride” la toate intrarile din Capitala, cu 500 de locuri fiecare, la capetele liniilor RATB, astfel incat cei din afara Bucurestiului sa-si poata lasa masinile acolo si sa ia autobuzul pana in centru. Cum insa consilierilor generali li s-au parut costurile prea mari -– circa 8.000 de euro/loc pentru amenajare in parcaje supraetajate –, au respins proiectul. Iata ca Poteras a preluat ideea si a fructificat-o, la sol. Insa edilul are si sisteme smart parking, cu 12 masini parcate “pe verticala” in locul a doua “la orizontala”.

Locuitorii cartierelor Militari si Drumul Taberei au fost consultati de reprezentantii Primariei si si-au exprimat dorinta de a beneficia de sisteme smart parking in spatele blocului. Pe langa faptul ca sunt pazite non-stop, autoturismele lor sunt protejate de intemperii si de factori corozivi, de praf etc. Autoritatea locala are in proiect atragerea unor surse de finantare alternative pentru a da in folosinta inca 200 de astfel de parcaje pana in 2012, cea ce inseamna 2.400 de locuri noi. Intreaga investitie este estimata la 40 de milioane de euro. Taxa de inchiriere a unui loc este de 50 de euro/luna.

 

40.000 de locuri la sol

Primaria Sectorulului 6 a amenajat 40.000 de locuri in parcajele de resedinta, unde se percep taxe la nivelul celor de anul trecut: 76,65 lei/an pentru zona A, 58,40 lei/an pentru zona B, 47,4 lei/an pentru zona C si 36,5 lei/an pentru zona D. Totodata, au fost construite parcari la sol pentru toti cei 600 de posesori ai locuintelor din noul Cartier Brancusi, construit prin ANL. Ar mai trebui spus ca redeschiderea Pietei Crangasi, dupa lucrari de modernizare ce au durat un an, a venit cu doua parcari, una subterana si alta la sol.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.