Seful Politiei Romane: Avem o colaborare de exceptie cu colegii din spatiul Schengen

Politia Romana a inregistrat in primele noua luni 55.854 de schimburi de informatii cu INTERPOL, EUROPOL si PNF, din care a primit 28.592 de informatii si a transmis 27.262, avand o colaborare de exceptie cu institutiile similare din spatiul de libera circulatie, astfel ca, din aceasta perspectiva, Romania s-ar putea considera deja in spatiul Schengen, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, inspectorul general al Politiei Romane, chestorul Liviu Popa. Cat priveste cazul de acum doua zile al politistilor de la IPJ Mehedinti, agresati in timpul misiunii, el a declarat ca le-a cerut organelor de ordine sa fie ferme si sa foloseasca armamentul atunci cand se impune.

\”Politia Romana face un schimb de informatii absolut firesc\”, a declarat chestorul Liviu Popa, precizand ca principalii parteneri de cooperare au fost Austria (1.811 informatii primite si 1.071 transmise), Franta (1.462 informatii primite si 1.433 transmise), Italia (1.535 informatii primite si 1.338 transmise) si Spania (1.475 informatii primite si 1.192 transmise).

Potrivit sefului Politiei Romane, in urma activitatilor desfasurate au fost aduse in tara 1.453 de persoane urmarite, din care 1.336 cu mandate de urmarire internationala emise de Romania si 117 prin transfer din alte tari pentru executarea pedepsei in Romania. Totodata, au fost predate in alte tari 42 de persoane urmarite, din care 19 cu mandate de urmarire internationala emise de alte tari si 23 cu transfer din Romania pentru executarea pedepsei in alte tari.

Sistemul Informatic Schengen (SIS) contine date minime despre persoanele sau bunurile urmarite in cadrul unei proceduri judiciare. Datele si informatiile suplimentare ce pot conduce la localizarea persoanelor sau bunurilor urmarite sunt obtinute prin intermediul Birourilor SIRENE, constituite la nivelul fiecarui stat membru Schengen.

Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala al IGPR a fost inaugurat in 16 septembrie 2010, Romania nefiind inca stat membru Schengen. Prin Biroul SIRENE este permis accesul permanent la datele operative ale Politiei Romane, Politiei de Frontiera Romane, Oficiului Roman de Imigrari.

Grupari infractionale destructurate

O alta tema abordata in conferinta de seful Politiei Romane a fost bilantul rezultatelor obtinute de politisti in activitatea de combatere a criminalitatii organizate. Astfel, in primele 9 luni ale anului au fost destructurate 230 de grupari infractionale organizate, formate din 1.852 persoane, din care 900 au fost arestate. Comparativ cu anul trecut, se evidentiaza o crestere cu 13,3% a numarului de grupari destructurate, a precizat Liviu Popa.

Totodata, pe linie de investigatii criminale au fost documentate 677 de grupari infractionale, cu 4.280 de membri, si au fost destructurate 273 dintre ele (cu 55% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut), formate din 1.668 persoane, 348 dintre acestea fiind arestate.

Arme, explozivi si substante periculoase

La capitolul arme, explozivi si substante periculoase, au fost efectuate in perioada de referinta 2.627 de actiuni operative, 299 perchezitii si 905 activitati de cooperare cu alte structuri. Au fost identificate ca fiind detinute sau folosite in mod ilegal 2.035 de arme de foc, 110.680 de cartuse, 25.575 kg de explozibili si 48.862 de articole pirotehnice. Acestea au fost ridicate in vederea confiscarii.

Liviu Popa: Politistii sa foloseasca armamentul atunci cand se impune

Cat priveste cazul recent al politistilor de la IPJ Mehedinti, agresati in timpul misiunii, inspectorul general al Politiei Romane a declarat ca le-a cerut organelor de ordine sa fie ferme si sa foloseasca armamentul atunci cand se impune. \”Ii indemn pe politisti la fermitate, sa inlature frica si teama ca, daca vor folosi armamentul, se va intampla nu stiu ce. Ii asigur ca nu vor trebui sa faca multe rapoarte\”, a spus Liviu Popa.

Cazul s-a petrecut in localitatea Poroinita, in noaptea de sambata spre duminica, cand, in timp ce interveneau pentru aplanarea unui conflict, o politista a fost injunghiata cu un cutit iar un coleg al acesteia a tras cu arma pentru a-l imobiliza pe agresor.

Seful Politiei Romane a anuntat ca atat politista ranita, cat si colegul ei care a tras cu arma in agresor au fost avansati la gradul de agent principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.