Șova acuză de lene constructorul celor 3 km din Autostrada A3

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova – care a demisionat în 22 noiembrie, dar președintele Klaus Iohannis i-a respins deocamdată remanierea cerută de PSD, a mers în 26 noiembrie în inspecție pe șantierul celor 3 km din Autostrada București – Ploiești, care vor face conectarea cu Capitala.

 

Realizarea acestor ultimi 3 kilometri rămași “în aer” încă de acum 6 ani (2012), când au fost deschiși circulației cei 60 de km ai Autostrăzii A3 București – Ploiești, a fost contractată în decembrie 2015, cu termen de finalizare noiembrie 2017.

Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – EuroContruct Trading 98 pentru 129 milioane lei, fără TVA, și prevede, în afară de cei 3 km de autostradă (Intersecție Petricani – km 3+325), realizarea a două noduri rutiere: Nod Centură București și Nod Moară Vlăsiei.

Șova l-a acuzat pe constructor că este leneș și l-a amenințat cu penalități.

“Am venit să evaluez dacă va fi respectat termenul de 1 Decembrie. Sunt extrem de nemulțumit de modul în care antreprenorul îşi îndeplineşte obligațiile – și nu numai aici, ci și pe segmente de cale ferată și pe alt segment de autostradă unde mai are contract cu Compania de Drumuri și sunt dispus, până în ultima zi de mandat, să iau cele mai severe măsuri împotriva acestui antreprenor, care de fapt nu minte compania, nu minte ministerul, îi minte pe români”, a declarat Lucian Șova.

Întrebat dacă firma contractantă a mai fost penalizată, ministrul a spus: “Este penalizat. Penalitățile curg. Eu am informații de la companie că notificările privind penalitățile de întârziere au fost făcute. Sigur că ele se vor încheia în ziua în care segment de autostradă va putea fi folosit. Până atunci calculăm. (…) Am informații generale că ar fi vorba de 0,1% pe zi de întârziere”.

“Au întâmpinat probleme de lene și de slabă organizare”

Lucian Șova l-a acuzat de lene pe constructor, atunci când a fost întrebat dacă antreprenorul a întâmpinat vreo problemă:

“Au întâmpinat probleme de lene cred și de slabă mobilizare, pentru că de mai bine de cinci luni, cel puțin, nu au mai întâmpinat nicio barieră administrativă (…) S-au plâns de faptul că erau niște stâlpi de la Electrica pe care trebuiau să îi mute și îi încurcau, dar acest lucru nu înseamnă că aici nu ar fi trebuit să fie gata alocarea încă de astă vară”.

Întrebat de ce abia acum a venit pe șantier să amenințe constructorul, Șova a replicat: “Acum 2 luni n-am avut dovezi, am avut speranțe. Acum pot să spun că am și dovezi. (…) Vreau ca înainte de sărbătoarea națională să deschidem traficul pe acest segment”.

Două segmente de 30 de km, la recepție

Ministrul Transporturilor a mai spus că pentru două segmente de autostradă, în lungime de circa 30 de km, sunt făcute notificările de recepție, în condițiile în care la început de mandat a promis 60 de kilometri de autostradă care vor fi dați în folosință.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.