Spatiul aerian ramane deschis, Eurocontrol a instituit verificari suplimentare ale aeronavelor

Organizatia Europeana pentru Siguranta Traficului Aerian – Eurocontrol a instituit proceduri speciale in aceasta perioada, prin introducerea unor noi verificari tehnice ale aeronavelor, pentru a vedea modul in care particulele de cenusa afecteaza sau nu aparatele de zbor.

Masura este valabila si pentru Romania, spatiul aerian ramanand deschis pe intreg teritoriul tarii. In plus, o veste buna au primit, ieri, operatorii aerieni din Romania, la intalnirea cu reprezentantii ROMATSA: avioanele care au trecut prin zone posibil contaminate nu au avut probleme. ‘Aeronavele operatorilor romani care au zburat in spatiul aerian al Europei nu au semnalat defectiuni sau probleme de acest gen’, le-a spus Bogdan Donciu, directorul ROMATSA.

La randul lor, pilotii prezenti la discutii au dat asigurari ca aparatele de zbor nu sunt puse in pericol. ‘Pana acum, nu am avut probleme la aeronavele noastre. Sunt niste verificari suplimentare, care trebuie efectuate in aceasta perioada’, a precizat Adrian Ionascu, directorul general adjunct al Blue Air. ‘A fost o analiza operationala efectuata cu reprezentantii ROMATSA si noi am spus ca nu au fost influente asupra aparatelor noastre din cauza norului, dupa ce am efectuat teste asupra elementelor aeronavelor’, a explicat Adrian Sopon, pilot comandant reprezentant al companiei Carpatair.

In luna aprilie, inchiderea pentru cateva zile a spatiului aerian din Romania a afectat serios bilantul companiilor aeriene, care au inregistrat pierderi de 7 milioane de euro. Tarom a pierdut atunci 4 milioane de euro, iar ROMATSA si aeroporturile – cate 1,3 milioane.

Traficul aerian este deschis in cea mai mare parte a Europei, cu exceptia unor zone ale Oceanului Atlantic, Portugalia si in sudul Frantei, afectate de al doilea val al norului vulcanic islandez.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.