Stadionul National va fi gata la sfarsitul anului. Autorizatia de construire a fost prelungita, dupa ce expirase

Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a semnat, luni, cererea de prelungire a autorizatiei de construire si a avizat favorabil documentatia depusa de Primaria Municipiului Bucuresti pentru continuarea lucrarilor la stadionul \’\’Lia Manoliu\’\’, intarziate, dar pe cale de a se finaliza la sfarsitul anului.

Eliberata in urma cu doi ani, autorizatia de construire a expirat inainte de finalizarea stadionului, iar prelungirea acesteia era necesara pentru continuarea executiei lucrarilor in mod legal. “Este o certitudine faptul ca, la finalizarea tuturor lucrarilor, Arena Nationala va intra in circuitul competitional international si va deveni un simbol pentru Bucuresti, prin conditiile deosebite pe care le va pune la dispozitia jucatorilor si suporterilor de fotbal, si chiar pentru organizarae unor mari concerte de talie mondiala”, a spus Ontanu.

Finantarea lucrarilor la \’\’Arena Nationala\’\’ este suportata de Primaria Municipiului Bucuresti si de Guvernul Romaniei, iar anul acesta se cifreaza la aproximativ 440 milioane de lei, suma necesara finalizarii constructiei. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca Stadionul National reprezinta unul dintre principalele obiective de investitii ale municipalitatii, astfel ca va face tot posibilul sa fie gata anul acesta. \”Eu cred ca stadionul se poate finaliza si mai repede de sfarsitul anului, insa vom vedea cum evolueaza lucrurile. Urmeaza sa fie montate gradenele, stalpii de sustinere ai acoperisului, compartimentele si instalatiile interioare, retelele exterioare aferente utilitatilor, precum si acoperisul retractabil, pentru care actele au fost semnate anul trecut”, a precizat Oprescu.

 

Guvernul, rau-platnic

Fata de anul trecut, cand municipalitatea a platit si banii pe care Guvernul trebuia sa-i dea pentru lucrarile executate, anul acesta fiecare autoritate va trebui sa contribuie cu cota prevazuta in protocolul de finantare. Prin urmare, Oprescu i-a cerut premierului Emil Boc sa-i promita ca va primi cota aferenta Executivului. Platile totale efectuate anul trecut de Primarie s-au cifrat la 200 de milioane de euro. \”Deocamdata, la platile pentru stadion, Guvernul nu a participat pe anul 2009, conform protocolului incheiat. Municipalitatea a platit constructorului 85 de milioane de lei\”, a amintit Oprescu.

Intarzierea lucrarilor s-a produs din cauza vremii, a argumentat reprezentantul constructorului – firma Max Bogl -, care insa a promis ca noua constructie va fi gata pana la sfarsitul anului.

In timpul vizitei din luna ianuarie la Frankfurt, Sorin Oprescu a spus ca doreste incheierea unui parteneriat public-privat cu firma care administreaza arena din acest oras, pentru managementul Stadionului National \”Lia Manoliu\”. Cel mai mare si modern stadion din Romania, un adevarat \’\’mini-oras\’\’ al sporturilor, se construieste in Capitala dupa modelul stadionului din Frankfurt.

 

50.000 de locuri si 94 de intrari la \’\’Europa League\’\’, in 2011

Termenul de finalizare a fost stabilit in asa fel incat sa poata gazdui competitia internationala de fotbal \’\’Europa League\’\’, din 2011. Astfel, este un proiect de mare importanta, care pune bazele singurului stadion din tara ce va corespunde si celor mai exigente cerinte in domeniu. Arena Nationala va avea o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori – din care 20.000 de locuri la tribuna I -, cai de acces auto si pietonale, restaurante si sali de conferinte. Pentru confortul spectatorilor, tribunele se vor acoperi cu o membrana usoara, intinsa, sustinuta de un sistem de cabluri dispuse radial. Potrivit proiectului elaborat de JW Max Bogl – Astaldi si UAUIM – CCPEC, vor exista doua subsoluri in care vor fi amenajate locuri de parcare, spatiile tehnice si cele destinate echipelor de fotbal, antrenorilor si reprezentantilor presei, precum si zonele de acces ale fotbalistilor.

Accesul suporterilor la meciurile de fotbal se va face simultan, prin cele 94 de cai de acces, astfel incat spectatorii se vor putea prezenta cu cel mult 20 de minute inainte de inceperea partidelor si nu cu cel putin doua ore, cum se face in prezent pe toate stadioanele romanesti.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.