Taximetristii autorizati, la vanatoare de pirati. Noua lege le confisca placutele de inmatriculare, in lipsa autorizatiei

 

Dupa intrarea in vigoare a noii legi a taximetriei, cei autorizati sa desfasoare aceasta activitate sunt primii care sesizeaza organelor de politie existenta \”piratilor\” pe strada, fiind interesati de aplicarea reglementarilor drastice din acest domeniu, ce merg pana la retinerea placutelor si certificatului de inmatriculare a autovehicului, pe o perioada de 6 luni.

Potrivit actului normativ, taximetristilor prinsi in trafic de politistii rutieri ca nu detin autorizatie de taximetrie sau le-a expirat li se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului, prin retinerea placutelor si a certificatului de inmatriculare. Aceluiasi regim li se supun transportatorii de marfa si masinile in regim de maxi-taxi, daca nu au licenta sau autorizatie. De asemenea, instructorii de la scolile de soferi sunt amendati daca nu au in permanenta documentele firmei cu ei, cand sunt in trafic, iar daca au autorizatia expirata, ori \”pirateaza\”, risca aceleasi sanctiuni. \”Placutele cu numarul de inmatriculare, impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a proceselor-verbale de constatare a contraventiei se predau, in termen de maximum 3 zile, inspectoratului judetean de politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autovehiculului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora\”, prevede actul normativ publicat in Monitorul Oficial pe 21 iulie. Este vorba despre Legea nr. 168/2010 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2010 privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si de persoane.

 

Reinmatricularea masinii pe perioada suspendarii, exclusa

Suspendarea notificata a dreptului de utilizare a unui autovehicul inceteaza, iar placutele cu numarul de inmatriculare si certificatele de inmatriculare se restituie, la cerere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: au trecut cel putin 30 de zile de la data procesului-verbal de retinere si se depune dovada achitarii amenzii contraventionale. In caz contrar, se notifica detinatorului prelungirea suspendarii pentru inca 6 luni. Daca, in decurs de cel mult 12 luni de la incetarea ultimei suspendari a dreptului de utilizare a autovehiculului, se aplica o noua suspendare, nu se mai poate beneficia de reducerea termenului prevazut mai sus. In plus, pe perioada suspendarii dreptului de utilizare a unui autovehicul, acesta nu poate fi reinmatriculat.

Ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri au dreptul sa retina placutele cu numarul de inmatriculare, daca acestea au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat. Oprirea unui vehicul pentru control se face, de regula, in afara partii carosabile, iar acolo unde nu exista asemenea conditii, cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau langa bordura ori in spatiile destinate parcarii. Daca drumul este intens circulat, oprirea se face pe un drum lateral, pentru a nu stanjeni circulatia celorlalte vehicule. Pe timpul noptii, aceste locuri trebuie sa fie luminate. Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului opereaza din momentul incheierii procesului-verbal de retinere, chiar daca s-au retinut doar placutele cu numarul de inmatriculare.

 

Impozitare pe venitul net, de la 1 ianuarie 2011

De la 1 ianuarie anul viitor, taximetristii vor fi supusi impozitarii pe venitul net potrivit Codului fiscal. \”Pentru eliminarea distorsiunilor de concurenta, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, transportatorii autorizati, persoane fizice si asociatii familiale, care executa transport in regim de taxi vor fi supusi impozitarii pe venitul net in conformitate cu prevederile art. 48 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare\” stipuleaza art. 69, al. (1) din noua lege a taximetriei. \”Determinarea venitului net se va realiza pe baza venitului brut inregistrat in memoria fiscala a aparatului de taxat ca insumare a sumelor incasate, conform rapoartelor memoriei fiscale, din care se scad cheltuielile, conform prevederilor legale\”, se prevede la alin. (2) al aceluiasi articol.

O alta prevedere se refera la interzicerea taximetriei in interiorul unei alte localitati decat cea pentru care s-a primit autorizatie.

In fine, noul act normativ sanctioneaza si stationarea abuziva a taxiurilor in locuri nepermise si in statiile RATB, unde acestea nu au voie sa opreasca decat ca sa debarce calatorii.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.