Taximetristii independenti, sub balconul lui Oprescu

 

Circa 2.000 de taximetristi membri ai Sindicatului  National al Taximetristilor Independenti (SNTI) si Asociatiei  Nationale a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) ameninta ca vor protesta, marti, in fata sediului din splaiul Independentei al Primariei Capitalei, in numar dublu fata de acum doua saptamani, cand s-au strans in Piata Constitutiei unde primisera autorizatie. Primarul general spune insa ca nu vrea sa bulverseze traficul din centrul Capitalei, asa ca i-a trimis inapoi la Casa Poporului. Cum ei s-au suparat si au plecat de la discutii, nici cererea de autorizare nu le-a fost aprobata.

In prezent, membrii SNTI si ANTTI nu detin vreo autorizare pentru mitingul de marti. “In urma analizarii cererii, Comisia (de analiza a cererilor de organizare si desfasurare a adunarilor publice, intrunita in sedinta din 9.11.2011, n. red.) apreciaza ca adunarea publica preconizata a se desfasura in conditiile expuse de organizator in cerere ar perturba grav circulatia rutiera, precum si sistemul de management al traficului, cat si bunul mers al activitatii cotidiene, si implicit s-ar incalca prevederile art. 2 si art. 9 litera “c” din Legea nr. 60/1991, fapt pentru care s-a propus organizatorului desfasurarea manifestarii de protest in locatia Piata Constitutiei si/sau o intalnire la sediul Primariei municipiului Bucuresti a unui grup de circa 100 de persoane cu Primarul General. Propunerea Comisiei nu a fost acceptata de organizator, reprezentantii acestuia parasind sedinta fara a comunica daca accepta vreuna din variantele mentionate mai sus”, se arata in raspunsul transmis de municipalitate protestatarilor.

Taximetristii independenti forteaza insa nota si il acuza pe Oprescu de faptul ca municipalitatea le-a impus plati anticipate aferente autorizarii, pentru ca mai apoi “sa fie lasati de izbeliste, adica sa se descurce fiecare cum poate”. “Ceea ce faceti reprezinta, de fapt, colectarea unei “taxe se smecherie” sau a unei “taxe de protectie” legal instituita. Noi am platit, ce oferiti in schimb? Nimic. Si atunci, pentru ce platim? (…) Dumneavoastra urmariti anularea sau neprelungirea autorizatiile taxi a celor care nu au fost in stare sa-si platesca impozitele, datorii catre directiile de taxe si impozite locale. Iar acum, cand va intrebam cum poate fi sustenabil un tarif de 1,39 lei/km, nu stiti ce sa ne raspundeti. Tot ceea ce stiti si sustineti este ca sunteti “blindat”?”, se arata in comunicatul taximetristilor.

Totodata, ei sustin ca la Comisiei de analiza a cererii lor pentru mititng s-a prezentat si primarul general, “care a declarat ca nu se teme de absolut nimic, ca este “blindat”, iar solicitarile transportatorilor nu-si pot gasi solutionarea in cadrul directiilor PMB”. Intr-adevar, la Parlament se afla proiectul de modificare a legii taximetriei, iar Primaria Capitalei a transmis cererile taximetristilor. Pe scurt, taximetristii independenti din Bucuresti cer fixarea tarifului la 1,95 lei/km, practicat in 2008, reintroducerea tarifului extraurban, eliminarea obligativitatii dispecerizarii si amplasarea statiilor de taxi doar pe domeniul public.

Potrivit reprezentantilor protestatarilor, dorinta primarului general de a nu perturba „bunul mers al activitatii cotidiene” in municipiul Bucuresti va fi respectata, asa ca renunta la mars. Insa mitingul se va tine in fata sediului PMB, si nu la Parlamentul Romaniei, ameninta ei. Marti vom vedea ce va iesi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.