Taximetristii protestatari, trimisi la plimbare

 

Aproape 200 de taximetristi independenti din Bucuresti au protestat, marti, in fata Palatului Parlamentului, cerand reglementarea prin lege a tariful de 1,95 lei/km, practicat in 2008, reintroducerea tarifului extraurban, eliminarea obligativitatii dispecerizarii si amplasarea statiilor de taxi doar pe domeniul public. In lipsa primarului general Sorin Oprescu, aflat intr-o vizita de lucru in SUA, viceprimarul general Mircea Raicu le-a transmis protestatarilor ca ”o parte dintre revendicari sunt intemeiate, dar, din pacate, nu sunt directionate catre institutia abilitata sa le rezolve”, asa ca le-a recomandat sa se planga dispeceratelor.

“Majoritatea din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a luat act de cererile formulate de Sindicatul National al Taximetristilor Independenti si Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti. O parte dintre revendicarile taximetristilor protestatari sunt intemeiate, dar, din pacate, nu sunt directionate catre institutia abilitata sa le rezolve. Introducerea unui tarif minim pentru cursele de taxi nu poate fi facuta de CGMB. Singurul plafon asupra caruia se poate actiona este cel maximal, care si in acest moment se situeaza la 3,5 lei. Or, cu siguranta, marirea acestui plafon maximal nu va avea niciun efect asupra rezolvarii problemei semnalate de taximetristii independenti”, precizeaza Raicu intr-un comunicat de presa.

Viceprimarul general mai spune ca “rezolvarea situatiei se poate realiza doar in conditiile unui dialog intre taximetristii independenti si dispecerate. Data fiind obligativitatea asocierii tuturor taximetristilor la un dispecerat care sa coordoneze activitatea de transport public, CGMB nu poate intervenii asupra raporturilor dintre cele doua parti”.

Totodata, “revendicarea privind renuntarea la obligativitatea asocierii la un dispecerat nu poate fi indeplinita decat prin modificarea Legii 38/2003 privind taximetria. De altfel, o asemenea masura ar fi contraindicata pentru ca ar crea cadrul necesar aparitiei taximetristilor pirate”, mai transmite Mircea Raicu.

Viceprimarul Capitalei sustine ca CGMB “a facut tot ceea ce tine de atributiile pe care le are pentru a crea un cadru corect de desfasurare a activitatilor de taximetrie”. ”La nivelul Capitalei, s-au realizat 1.000 de locuri de stationare, grupate in 124 de statii pentru taximetrie, tocmai in ideea de a crea mai multa echitate intre cei care beneficiaza de statii de taxi pe domeniul privat si cei care se pot folosi doar de statiile de taxi de pe domeniul public. CGMB nu poate interzice insa statiile de pe domeniul privat, pentru ca acest lucru ar echivala cu limitarea folosirii unui mijloc de competitie. Pentru a explica in termeni mai simpli, interzicerea statiilor de taxi de pe domeniul privat echivaleaza cu interzicerea dreptului de a folosi pentru o anume marca de autoturism”, precizeaza Raicu.

El le transmite taximetristilor independenti din Bucuresti ca “CGMB isi manifesta intelegerea si sustinerea fata de cauza lor, si se ofera sa medieze raporturile dintre acestia si propriile dispecerate”. “Fara insa a se modifica Legea 38/2003, prerogativa exclusiva a Parlamentului, nu exista mijloace de impunere a deciziei maririi tarifului minimal asupra dispeceratelor”, conchide viceprimar general Mircea Raicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.