Traian Basescu da cu Politia de pamant: “Vreau o evaluare om cu om, sa ramana numai personalul competent si integru”

 

Presedintele Traian Basescu a admonestat conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, marti, la sedinta de bilant a activitatii pe anul 2010, pentru ca n-a fost in stare sa reformeze institutia. Seful statului a spus ca \”toate procesele de restructurare a MAI s-au limitat, in ultimii ani, la o pacaleala servita politicienilor si oamenilor\”, si a cerut o cernere din care \”sa ramana doar personalul competent si integru\”. La final, el a lasat muta audienta, cerand \”Sa nu aplaude nimeni, ca nu aveti de ce\”. Aplicand tactica deja consacrata de a iesi in fata si a-si asuma “taierea in carne vie”, Traian Basescu i-a dat, practic, unda verde noului ministru de Interne, Traian Igas, croit pe restructurarea institutiei pe care o conduce. Misiune extrem de dificila, astfel ca mult anuntata curatare a MAI a inceput, deocamdata, cu arestari la Politia de Frontiera. Si ar putea continua in acest ton, eventual cu destituiri, intrucat legislatia romana este destul de deficitara la capitolul disponibilizari.

 

\”Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) nu este inca la nivelul la care ar trebui sa fie, un nivel specific unui stat european. Oriunde pui degetul, apar elemente de coruptie. Fie ca vorbim de ce am vazut cu totii la Pitesti, anul trecut, cu permisele auto, fie ca vorbim de ce-am vazut zilele acestea prin frontiere, fie ca vorbim de intelegeri cu grupuri de crima organizata la nivel local si toleranta fata de acestea, sunt tot realitati ale MAI. (…) Primul lucru care trebuie facut este reforma calitatii oamenilor. Puteti sa lasati patratelele in organigrama cum vreti dumneavoastra. Puteti sa le schimbati. Daca nu veti veghea la un proces de curatare a ministerului, cu structurile lui de la Bucuresti pana in ultima comuna, calitatea si credibilitatea activitatii ministerului nu vor fi apreciate. De aceea, domnule ministru, in calitate de sef al CSAT, si dumneavoastra domnilor chestori, generali, ofiteri superiori, va cer un tip de restructurare cum nu ati facut pana acum: calitate, evaluare a oamenilor pentru a stabili cine poate avea calitatea de salariat al acestui minister. Numai asa putem considera ca intram intr-un proces de restructurare. Foarte multi ministri din urma incoace s-au plans de numarul insuficient de politisti. Realitatea este ca suntem peste media Uniunii Europene, deci aveti de unde selecta \”, le-a spus presedintele Traian Basescu celor prezenti la sedinta de bilant a Ministerului de Interne.

Dupa o scurta introducere in care a remarcat “comportamentul eroic” la inundatii si incendii, precum si “sacrificiile enorme cu crima organizata” ale unora dintre politisti, Traian Basescu a facut cea mai dura radiografie pe care sefii MAI au auzit-o vreodata de la un sef de stat: “MAI este cea mai mare structura de securitate nationala care tine de CSAT si pe care Romania o are in timp de pace. Aveti doua axe majore ale activitatii dumneavoastra: siguranta cetateanului si lupta impotriva criminalitatii de orice tip. Din acest minister vin oamenii care au avut uneori comportament eroic la inundatii, la incendii, de aici vin jandarmii care mentin ordinea publica, de aici politistii care lupta de multe ori cu sacrificii enorme cu crima organizata. Sunt multi oameni pe care ii apreciez pentru activitatea pe care o desfasoara in interiorul MAI. Si totusi. Si totusi ministerul nu este inca la nivelul la care ar trebui sa fie, un nivel specific unui stat european. Oriunde pui degetul, apar elemente de coruptie. Fie ca vorbim de ce am vazut cu totii la Pitesti, anul trecut, cu permisele auto, fie ca vorbim de ce-am vazut zilele acestea prin frontiere, fie ca vorbim de intelegeri cu grupuri de crima organizata la nivel local si toleranta fata de acestea, sunt tot realitati ale MAI”, a spus Basescu.

 

Schema clasica de rotire a cadrelor, o pacaleala de doi bani

Seful statului a precizat ca \”sunt in sistemul guvernamental romanesc doua ministere care n-au putut fi reformate in ultimii 20 de ani: Ministerul de Finante si Ministerul Administratiei si Internelor\”, atentionand ca \”toate procesele de restructurare in MAI, in ultimii ani, s-au limitat la o pacaleala servita politicienilor si oamenilor\”, dar pe care el nu este dispus sa o accepte. “Aveti un cadru de lupta impotriva crimei organizate si a evaziunii fiscale creat prin decizia CSAT in care se stabileste un parteneriat intre toate institutiile care trebuie sa colaboreze in combaterea acestor fenomene. Este adevarat ca a doua parte a anului ne arata ca ar putea fi in sfarsit solutia. Aceea a colaborarii intre toate institutiile cu atributiuni in asa fel incat schimbul de informatii si actiunea sa fie coordonate. Dar ele inca sunt puse sub semnul intrebarii ca eficienta, datorita calitatii unora dintre functionari. Si aici nu ma refer strict la MAI, sunt si alte institutii implicate. De aceea cred ca unul dintre elementele fundamentale in procesul de restructurare a MAI nu este schema clasica. Adica invartim niste casute si lasam oamenii la fel. Toate procesele de restructurare petrecute in acest minister, de foarte multi ani incoace, s-au limitat la aceasta pacaleala servita oamenilor politici si publicului. Ne-am restructurat, ne-am organizat si ne-am facut mai buni. Nu este adevarat, si nu mai putem spune ca restructuram si eficientizam Ministerul Administratiei si Internelor doar invartind casute in organigrama. Nici la nivel central, nici la nivel teritorial. Cel putin eu, cu certitudine, nu voi putea fi pacalit cu aceasta noua reformare a MAI. Ceea ce va cer in procesul de reformare a ministerului este o evaluare om cu om – si ramane in acest minister, in structurile centrale si teritoriale, un personal competent si integru. Daca nu, reorganizarea este doar o poveste”, a explicat presedintele.

 

Avertisment la sindicate

Traian Basescu nu i-a uitat pe sindicalisti – protestele lor vulgare din vara fiind greu de uitat – insa referirea la ei s-a rezumat exact la nivelul interesului pe care i-l starnesc: “A inceput o abordare de tip targ. Si aici atentionez si organizatiile sindicale. Modul in care actioneaza si in care se tolereaza activitatea unora dintre liderii sindicali in interiorul structurilor politiei nu are nimic comun cu o organizatie piramidala. Politia este o structura de tip piramidal care nu poate avea dubla comanda. Slabiciunile care fac posibila interferarea actului de comanda, interferente in actiunea politieneasca a sindicatelor vin de la modul cum se fac numirile la nivel judetean. Si aici imi fac datoria sa atrag atentia exact pe un subiect pe care l-am discutat – si domnul Maior (n.r. George Maior, directorul SRI) il stie. Nu, nu era dumnealui atunci, in 2005 la SRI. Orice numire cu sprijin politic la nivelul inspectoratelor judetene nu face decat sa va decredibilizeze. De aceea, daca evaluarea personalului trebuie sa fie facuta, ea trebuie sa inceapa nu numai la subofiteri, la agenti, ci in primul rand trebuie sa inceapa cu cadrele de conducere din minister si de la nivel judetean. Este greu pentru un sef de inspectorat judetean sa se impuna in fata subordonatilor, in fata sindicatului, cand el profesional este subred si se stie ca a fost numit cu sprijinul organizatiei de partid din judetul X si va si pleca odata cu respectivul partid de la guvernare. Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care detin functii de conducere, simultan cu evaluarile pe alte paliere. Domnilor politisti, jandarmi, pompieri, intelegeti ca fara acest lucru nu veti avea performanta, fara o selectie a oamenilor”, a avertizat Traian Basescu.

 

Vreau sa pulverizati grupurile de crima organizata”

Seful statului le-a mai spus sefilor MAI sa-si mentina prioritatile, iar ele nu trebuie sa fie doar declarative. “Siguranta cetateanului este in regula, luptam pentru ea, luptati pentru ea. Lupta impotriva evaziunii fiscale. Luptati pentru ea in noul cadru creat. Lupta impotriva grupurilor organizate. Am cerut-o, v-o cer din nou. Vreau sa pulverizati grupurile de crima organizata de la nivel judetean si national, daca exista. Vreau sa stiu ca ati demontat toate aceste grupari ale ticalosiei si vreau sa contribuiti la a se afla catre ce zone duce protectia acestor grupuri. Nu am de gand sa va cer mult mai mult de atat, dar ceea ce va cer este sa va faceti datoria in limitele legii si fara menajamente pentru cei care o incalca, indiferent ce sunt ei. Indiferent ce sunt ei. Din punctul meu de vedere, veti avea tot sprijinul pentru a va duce misiunea la capat”, le-a promis Traian Basescu.

Presedintele a mai spus ca ar vrea ca anul 2011 “nu numai sa confirme a doua jumatate a anului 2010”, ci sa fie un an al succesului lor. “Un an in care, in paralel, luptati impotriva coruptiei, impotriva evaziunii fiscale, impotriva grupurilor de crima organizata la nivel local si, in acelasi timp, un an in care va reformati din punct de vedere, in primul rand, al calitatii oamenilor. Nu ma va impresiona deloc daca domnul ministru Igas vine in CSAT cu un nou rand de patratele, altfel asezate. Voi aprecia daca vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot ramane in MAI. Vreau sa intelegeti foarte bine. Apreciez munca multora dintre dvs, in acelasi timp stiu foarte bine ceea ce stiti si dumneavoastra. Sigur, nu am probe. Dar stiu ca sunt destui oameni din MAI care nu isi fac datoria, care tolereaza convietuirea intre ei si grupurile de crima organizata. Puneti capat acestei zone negre a activitatii ministerului”, a conchis el, cerand “Sa nu aplaude nimeni, ca nu aveti de ce\”.

La bilantul activitatii MAI au fost prezenti si au sustinut cate un discurs, alaturi de ministrul de Interne, Traian Igas, primul ministru Emil Boc, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, procurorul general, Laura Codruta Kovesi si directorul SRI, George Maior.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.