Traian Basescu despre arestarile din vami: “Nu este o actiune de fatada”. Averile i-au dat de gol

 

Operatiunea de retinere a celor 140 de politisti de frontiera si vamesi de la Stamora Moravita si Naidas, ridicati de anchetatori in descinderile spectaculoase de marti, nu este o actiune de fatada in privinta capacitatii Romaniei de a fi tara Schengen, a precizat presedintele Traian Basescu, la TVR. In opinia sa, aceasta actiune nu va avea un efect pozitiv, pentru ca “arata cat de cangrenat era sistemul”. Pe de alta parte, scutul deputatilor PDL in jurul colegului Dan Pasat, prin absenta unora din plen si votul dat marti impotriva solicitarii DNA de incuviintare a arestarii preventive a acestuia “a facut un mare rau Romaniei”.

 

“Declaratiile de la Strasbourg au fost o informare pentru lumea europeana. Nu facem o actiune de fatada in ceea ce priveste capacitatea Romaniei de a fi tara Schengen. Eu mi-as dori mult sa se ajunga la regina (liderii de sindicat, n.r.) insa acesti oameni ar trebui sa fie cinstiti. Daca ar avea minim de decenta, ar trebui sa spuna tot ce stiu, pentru ca e un moment in care putem curata un sistem intreg sau il putem rata. (…) Aceasta operatiune nu va avea un efect pozitiv, pentru ca arata cat de cangrenat era sistemul, si va rog sa fiti convinsi ca s-a facut analiza asupra impactului, iar concluzia a fost ca, indiferent de rezultat, sa se faca”, a declarat seful statului.

Presedintele a explicat ca averea acumulata intr-un timp foarte scurt, din salarii de bugetari, i-a dat de gol pe cei arestati. “Baza de la care a plecat CSAT-ul este averea acestor oameni: vile care s-au ridicat cu doua etaje dupa doi ani in vama, terenuri in locuri foarte scumpe. Iar dintr-un salariu foarte mic, asa cum spunea ministrul francez care ii plangea pentru un salariu de 400 de euro, nu se poate face”, a precizat Traian Basescu.

 

Despre intrarea in Schengen in martie: teoretic este posibila, practic nu se mai poate

Despre intrarea in Schengen in martie, presedintele Traian Basescu a spus ca, desi teoretic este posibila, practic nu se mai poate, deoarece decuplarea de Bulgaria, care are doua rapoarte negative, este imposibila. \”Practic nu se poate, pentru ca Bulgaria are doua rapoarte negative. Ultimele doua nu sunt aprobate in CHEVAL, iar decuplarea Romaniei de Bulgaria nu este posibila. In plus, inca sunt tari care incearca sa lege MCV-ul de accesul in Schengen, ceea ce iar este un impediment serios\”, a declarat Traian Basescu. Spatiul Spatiul Schengen include 25 de state membre, din care doua – Franta si Germania – considera ca Romania si Bulgaria ar trebui primite numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar. De curand, si Finlanda s-a alaturat celor doua tari opozante. Comisia de libertati, justitie si interne din PE a decis sa acorde un termen limita – 2 mai 2011 – pana la care Consiliul sa puna la dispozitia europarlamentarilor rapoartele de evaluare Schengen privind Romania si Bulgaria, in caz contrar urmand sa se emita un aviz favorabil in lipsa documentatiei.

 

Scutul PDL in jurul deputatului Pasat “a facut un mare rau Romaniei”

Seful statului i-a criticat apoi pe parlamentarii puterii in cazul deputatului democrat-liberal Dan Pasat, sustinand ca, prin gestul lor, au facut rau Romaniei si ca singura sa solutie este aceea de a propune, in cazul revizuirii Constitutiei, ca articolul legat de imunitati sa fie modificat. “Nu vreau sa impart dreptatea in Parlament. Stiu ca cei mai multi parlamentari care au votat “pentru” au fost de la PDL. A fost o combinatie de cauze, dar pot sa va spun ca au facut un mare rau Romaniei. Eu nu am decat o singura solutie: sa-mi depasesc angajamentul de a ma limita in propunerile de modificare a Constitutiei la rezultatul referendumului si sa fac propunerea ca si articolul legat de imunitati sa fie modificat. Sa ai imunitate strict pentru declaratiile politice, pentru activitatea politica, iar pentru orice alta activitate infractionala sa poti sa fii arestat, ca orice cetatean. E vorba despre responsabilitatea fiecarui parlamentar. Aici nu e vorba de o chestiune de guvernare. Responsabilitatea este distruibuita pe fiecare. Eu, daca as fi un parlamentar care a primit un vot individual, imi e greu sa explic de ce am stat in banca. Au demonstrat exact aceeasi atitudine ca si cei care nu s-au dus la vot si cei care au votat impotriva, daca au fost”, a acuzat seful statului.

Deputatii au respins, marti, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Pasat. Au fost 114 voturi \”pentru\”, 34 de voturi \”impotriva\” si 4 abtineri, astfel ca solicitarea procurorilor nu a intrunit cele 167 de voturi necesare adoptarii. Cum deputatii USL (PSD, PNL si PC) s-au abtinut de la vot, “vinovatii” sunt cei din coalitia aflata la putere. Cei care s-au opus nu pot fi devoalati, intrucat votul este secret. Chiar daca ar fi votat insa “pentru”, tot n-ar fi intrunit numarul necesar de voturi, pentru ca nu toti deputatii pedelisti au fost prezenti in plen.

Dan Pasat este cercetat de DNA, cu cerere de arestare, pentru trei infractiuni de santaj, asimilate infractiunilor de coruptie, pentru efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia sa. Singura sansa pentru ca PDL sa ramana credibil este ca Pasat sa-si dea demisia si sa se puna la dispozitia organelor de ancheta. Este insa putin probabil ca acesta sa renunte la protectia conferita de functia de deputat.

 

“Lipsa de apetit pentru negocierea unui vot corect”

Traian Basescu s-a declarat dezamagit de parlamentarii PDL, care “au marcat si o atitudine de dispret pentru ceea ce i-am rugat sa faca in interes national”, avertizand ca a “luat nota de chestiunea asta”. “Trebuie sa recunosc ca au marcat o atitudine de dispret fata de ceea ce i-am rugat sa faca pentru binele tarii. Am luat nota in vederea lipsei de apetit pentru negocierea unui vot corect. Stiu ca nu mai pot avea sperante sa-i rog prea multe. Acum, cu toate eforturile teribile care s-au facut, riscam aceeasi remarca din partea UE. Nu vreau sa mearga pentru mine, ci vroiam sa confirmam ca Romania este stat de drept, in care Parlamentul nu se face scut impotriva functionarii justitiei. Orice politician la Bruxelles intelege ca solicitarea de arestare nu insemna si arestarea. Trebuia sa o decida un judecator. Trebuie sa recunosc ca au marcat si o atitudine de dispret pentru ceea ce i-am rugat sa faca in interes national si am luat nota de chestiunea asta. Am luat nota si de lipsa de apetit a conducerii partidului (PDL-n.r.) de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefilor de grupuri de a-i mobiliza sa fie prezenti, si de lipsa de apetit a sefului de grup de a negocia cu celelalte partide din alianta un vot corect”, a spus presedintele.

 

Inexistenta vointei politice in lupta impotriva coruptiei, “ucigatoare pentru Romania”

Seful statului a avertizat asupra unei posibile etichetari “ucigatoare pentru Romania” in viitorul raport CE pe Justitie. “Datorita deciziei Curtii Constitutionale, la raportul din vara, Romania a primit cea mai grea etichetare: lipsa de vointa politica in lupta impotriva coruptiei. Acum, cu toate eforturile teribile care s-au facut si pe legislatie – Codurile au fost votate, Legea micii reforme a fost votata – riscam aceeasi remarca, ucigatoare pentru Romania. Deci, de la aceasta formulare in jos, nu mai conteaza ce citesti intr-un raport care vizeaza Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie. Le-am explicat oamenilor politici, parlamentarilor… Asta e, mai mult de atat… Eu nu pot vota pentru ei, si nici nu-mi doresc”, a conchis Traian Basescu.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.