Transport județean gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note

Transportul rutier județean de persoane va fi gratuit pentru elevi, pe baza carnetului de note, începând din 5 noiembrie, potrivit modificărilor și completărilor aduse Legii educației naționale nr. 1/2011, prin Legea nr. 226/2020, promulgată de președintele Klaus Iohannis, pe 30 octombrie, și publicată în Monitorul Oficial, pe 2 noiembrie.

foto: Jean-Mihai Pîlșu

Actul normativ, adoptat de Camera deputaților – for decizional – a rezolvat problema transportului rutier al elevilor între localități. Astfel, a fost extinsă gratuitatea şi la transportul rutier judeţean de persoane, până acum fiind acordată numai pentru transportul public local – inclusiv feroviar, naval și cu metroul.

Conform expunerii de motive ale iniţiatorilor legii, elevii vor circula cu mijloacele de transport rutier de persoane pe baza carnetului de elev, costurile pentru operatorul de transport fiind acoperite de primării.

Concret, articolul 84 din Legea 1/2011 a fost completat astfel:

(1) „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

După alin (1) au fost introduse trei alineate noi, care stabilesc și schimbarea modului în care se acordă gratuitatea transportului pentru elevi. Astfel, decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat către primării, care, la rândul lor, vor plăti subvenție operatorului de transport.

Iată conținutul celor 3 alineate:

„În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale”.

„Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrașiei publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr 92/2007, cu modificările și completările ulterioare”.

„Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.