Tunel rutier pe sub Casa Poporului, avizat de urbanisti

Cel de-al doilea tronson al Diametralei Nord-Sud Buzesti – Berzei – Uranus, artera noua din centrul Bucurestiului care va lega Palatul Victoriei de Palatul Parlamentului, a primit miercuri avizul Comisiei Tehnice de Urbanism. Tronsonul va porni de la Podul Hasdeu, va trece printr-un tunel lung de 850 de metri pe sub Casa Poporului, la 25 de metri adancime, si va ajunge la Piata Progresul. 

Lungimea tunelului va fi de 850 metri, iar adancimea de 25 de metri, pentru a putea ocoli constructiile subterane existente in zona Parlamentului. In tunel se va intra din dreptul Institutului Cantacuzino, pasajul urmand sa subtraverseze curtea Palatului Parlamentului printre Catedrala Mantuirii Neamului si Parlament, si sa iasa pe Bd. Uranus. Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Capitalei, a declarat, joi, ca tunelul va fi executat cu ajutorul unor utilaje tip “cartita”, specifice unor lucrari de acest gen, fara a se afecta partea de suprafata a terenului.

“Exista acordul de principiu al Parlamentului. Mai trebuie obtinuta o modificare a legii, pentru ca Parlamentul detine terenul respectiv, precum si pentru zona de largire a zonei Izvor. In acest moment, a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) si se fac demersuri pentru finalizarea studiului de fezabilitate, care va fi urmat de proiectul tehnic. Daca lucrurile vor decurge normal, lucrarile ar putea incepe anul acesta. Eu sunt sceptic, pentru ca in Romania totul e relativ”, a afirmat Patrascu.

In subteran se va circula pe doua benzi pe sens, iar la suprafata pe cate trei. Intre Hasdeu, Izvor si Natiunile Unite va fi amenajat un sens giratoriu, iar Bd. Izvor va fi largit. Pentru construirea tunelului rutier si-au dat acordul SRI, Palatul Parlamentului, Patriarhia, Serviciile Speciale si Ministerul Culturii. Conform studiului de fezabilitate, lucrarile vor costa 153 de milioane de euro. Constantin Enache, proiectantul drumului, a declarat ca pentru construirea acestui tronson nu se va demola nimic.

Traseul Diametralei Nord-Sud, in lungime de 12,5 km, incepe din Piata Victoriei, trece pe strazile Buzesti, Berzei, Mircea Vulcanescu, Calea Plevnei, Vasile Parvan pana la Podul Hasdeu, unde intra in subteran si iese in apropiere de Piata Cosbuc, Bd. Tudor Vladimirescu, Rahova si ajunge la Piata Progresul.

Noua artera va fi un fel de Bulevard Magheru din punctul de vedere al atractiei bucurestenilor, doar ca va avea linie dubla de tramvai. In rest, doua benzi de circulatie pe sens, piste pentru biciclisti, trotuare largi de trei metri, spatii verzi de un metru si un ritm de circulatie de doar 20 de minute pentru soferi sa o strabata.

Escala pe la tribunal

Primul tronson al Diametralei este blocat in instanta, dupa ce Tribunalul Bucuresti a anulat, in 12 aprilie, Planul Urbanistic Zonal aprobat de CGMB pentru construirea diametralei Buzesti-Berzei-Uranus.

PUZ-ul a fost atacat in instanta de Asociatia Salvati Bucurestiul, pe motiv ca mai multe cladiri monument istoric au fost demolate. Municipalitatea a facut recurs, dar absurdul situatiei face ca imobilele pentru care s-au judecat ONG-urile sa fi fost deja demolate, iar hotararea judecatoreasca sa vizeze un act al CGMB prin care zona a fost declarata de utilitate publica.

Cu alte cuvinte, instanta a decis ca traseul Diametralei Nord-Sud nu este de utilitate publica. “Precizam ca, prin HCGMB 51/2010, s-a solicitat catre Guvernul Romaniei emiterea unei hotarari privind aprobarea pocedurii de expropriere pentru imobilele ramase de expropriat, precum si suma globala estimata a despagubirilor in vederea continuarii si finalizarii lucrarii de interes public local mentionate. Procedura a fost finalizata prin emiterea HG 590/2010, prin care s-a aprobat declansarea procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publica a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de interes public local “Dublarea diametralei Nord-Sud-Buzesti-Berzei-Uranus”, în consecinta, exproprierile pentru proiectul mentionat fiind realizate in baza acestei HG si nu in baza HCGMB 262/2006. Mai mult, HG 590/2010 a fost contestata de Asociatia Salvati Bucurestiul, in dosarul 10409/2/2010, cerere ce a fost respinsa ca fiind neintemeiata”, argumenteaza primarul general Sorin Oprescu.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.