UE investește 700 de milioane de euro în transportul sustenabil și inovativ

Comisia Europeană și-a propus să investească 695,1 milioane de euro în 49 de proiecte cheie, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de transport inovative și sustenabile în Europa, pe toate modurile de transport. Proiectele selectate vor asigura o infrastructură care să permită un grad mai mare de utilizare a combustibililor alternativi și al vehiculelor electrice, să modernizeze managementul traficului aerian în Europa și să dezvolte și mai mult transportul naval și feroviar.

Violeta Bulc

Comisarul European pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Planul nostru de investiții pentru Europa dă roade: astăzi, propunem să investim 700 de milioane de euro în 49 de proiecte cheie în transporturi, prin intermediul Connecting Europe Facility (CEF). Aceste proiecte sunt concentrate pe secțiunile strategice ale rețelelor europene de transport, pentru a asigura cel mai înalt nivel de valoare adăugată și de impact european.

Acest lucru ne va permite să accelerăm și mai mult tranziția către o mobilitate cu emisii reduse la nivel european și să oferim o agendă fermă a Uniunii în ceea ce privește locurile de muncă și dezvoltarea. Ne așteptăm să obținem un total de 2,4 miliarde de euro în co-finanțări publice și private.”

Cea mai are parte a fondurilor vor fi dedicate modernizării managementului de trafic aerian european (ATM – 290,3 milioane de euro), dezvoltării unor proiecte și tehnologii inovative pentru transporturi (209,5 milioane), precum și îmbunătățirii rețelei feroviare, a conexiunilor maritime, porturilor și căilor navigabile continentale (103,6 milioane).

Peste 250 de milioane finanțare CEF vor fi investite în 26 de proiecte dedicate dezvoltării noilor tehnologii, în special promovând combustibilii alternativi, cum ar fi: „înverzirea” conexiunii maritime între portul Swinoujscie din Polonia și portul Ystad din Sweden; dezvoltarea infrastructurii de transport public pe hidrogen în Danemarca, Marea Britanie și Letonia; construirea unei rețele de stații de alimentare cu gaz natural lichefiat pe șoselele care conectează Sudul Spaniei cu Estul Poloniei, prin Franța, Belgia, Olanda și Germania; dezvoltarea unor transporturi publice cu zero emisii pentru aeroportul Amsterdam, precum și electrificarea traseelor urbane și regionale de autobuze în Croația, Italia, Slovenia și Slovacia.

Proiectele selectate vor contribui, de asemenea, la crearea unui spațiiu aerian european unic, prin moderniarea managementului de trafic în 23 de State Membre UE și Serbia etc.

Încă 450 de milioane de euro sunt disponibile pentru finanțarea infrastructurii destinate combustibililor alternativi prin proiecte InnovFin Energy Demo (EDP) și CEF Debt Instrument, administrate de către Banca Europeană de Investiții.

În urma aprobării de către Statele Membre ale UE a acestei propuneri, Comisia va adopta o decizie formală, în cursul următoarelor săptămâni. Agenția Executivă a Comisiei pentru Inovație și Rețele va semna, apoi, grant-urile cu beneficiarii proiectelor, până în ianuarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.