Un pic mai mult pentru investitii

 

Cheltuielile pentru investitii vor creste anul viitor de la 35,4 la 37,8 miliarde lei, potrivit proiectiei de buget, urmand sa ajunga la 6,5% din PIB, fata de 6,45% anul acesta, se arata intr-un raport al Ministerului Finantelor Publice. Se estimeaza, de asemenea, o marire a sumelor pentru proiectele cu finantare europeana nerambursabila, care vor atinge 2% din PIB in 2012, comparativ cu 1,4% in 2011.

Investitiile detin o pondere de 18,3% in totalul cheltuielilor bugetare proiectate pentru 2012, situandu-se pe locul al 3-lea dupa asistenta sociala – 67,57 miliarde lei (32,7% din total) si cheltuielile de personal – 39,8 miliarde lei (19,3%).

Proiectele de investitii vor fi prioritizate pe baza studiilor de fezabilitate si pe criterii precum analiza cost-beneficii, cota de finalizare estimata, cat de bine a fost gestionata implementarea proiectului de catre minister pana la aceasta data si corespondenta cu prioritatile strategice ale guvernului.

Prioritati in domeniul investitiilor sunt lucrarile de infrastructura in domeniile transport, mediu, rural, educatie, sanatate si energie. Sunt vizate in special proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile, de modernizare si asfaltare a 10.000 km de drumuri judetene si de interes local (la Ministerul Dezvoltarii) si realizarea de legaturi cu drumurile nationale si cu sistemul de autostrazi (la Ministerul Transporturilor), constructiile de locuinte pentru tineri, locuintele sociale, reabilitarea termica a blocurilor (la primarii), sprijinirea proiectelor realizate de microintreprinderi, cu o vechime mai mica de doi ani, prin programul “Start”, sprijinirea incubatoarelor de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.