Vama Siret, retea de mita si contrabanda cu tigari

 

Aproape 80 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti in frunte cu seful lor, joi dimineata, in Vama Siret, pentru trafic de tigari si luare de mita. Ei au fost adusi la Bucuresti si, dupa o noapte de audieri maraton la DNA, 29 au fost arestati pentru coruptie, vineri dimineata, iar alti 49 sunt prezentati judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva.

 

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 78 de persoane – printre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret – sub acuzatiile de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat in contrabanda cu tigari. In paralel, procurorii DNA si ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au efectuat si peste 70 de perchezitii la domiciliile vamesilor si la sediul PTF Siret, din judetul Suceava.

Fostul sef la Vama Siret, pana la jumatatea lunii decembrie 2010, comisarul-sef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, este unul dintre cei vizati de ancheta, fiind ridicat in urma perchezitiilor. In locul lui a fost delegat in decembrie, pentru 60 de zile, comisarul-sef Madalin Ionescu, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, masura fiind luata \”pentru eficientizarea activitatilor desfasurate in PTF Siret\”, potrivit presei locale. Aurel Anea urma sa activeze in cadrul biroului Supravegherea si Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Suceava.

Alaturi de el au fost retinuti patru lucratori vamali, sefi de tura: Sorin Constantin Scalad, Nicu Cezar Schiopu, Lazar Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mita in forma continuata. Totodata, au fost retinuti 54 lucratori de politie la PTF Siret.

In referatul DNA privind cererea de arestare a angajatilor vamali si de frontiera implicati in coruptie si contrabanda se arata ca, in incinta PTF Siret, pe sensul de intrare sau de iesire din tara, sunt amplasate tonete in care isi desfasoara activitatea politisti de frontiera ce verifica documentele de calatorie sau de identitate si se ocupa de implementarea datelor in programe de gestionare a unor asemenea informatii. Anchetatorii anticoruptie arata ca era cert ca tonetele erau vazute de toti politistii de frontiera \”ca masini de facut bani\”. dupa cum insusi agentul Alexandru Gabriel Silvas, de la PTF Siret, s-a exprimat, fiind surprins intr-o inregistrare: \”o gramada se fac, dai pe …. nu stiu daca dai 300.000 la ei pe un cartus si se vinde aici cu 600.000 (…). La iarna cum o sa fie ?! Minus 25, dar minus 25 tre\’ sa iesi afara, asta e toata prostia, de asta poate ajung, ajung si eu aicea, la masina asta de facut bani aici\”.

Procurorii spun ca au fost surprinse prin inregistrarile ambientale audio-video \”numeroase acte nemijlocite de luare de mita comise de catre politistii de frontiera\”, referitor la actul in sine de luare de mita, acesta purtand \”amprente personale\”. Din inregistrarile audio ale conversatiilor purtate de politisti fie cu persoanele care tranzitau frontiera, fie intre ei, rezulta clar faptul ca \”tarifele\” erau stabilite si cunoscute de catre toti cei implicati in aceste proceduri si ca erau stabilite in functie cantitatea marfurilor trecute prin PTF Siret, fiecare persoana cunoscand cuantumul sumei ce urma a fi data mita politistilor si vamesilor, in functie de cate cartuse de tigari avea.

 

20.000-25.000 lei mita pe tura

Potrivit DNA, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari, o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 lei drept mita, iar politistului 50 de lei, sumele primite de politistii care lucrau pe o tura variau intre 7.000-8.000 lei pana la 20.000-25.000 lei.

Procurorii noteaza ca existau doua tipuri de politisti de frontiera. Din prima categorie fac parte cei care cereau deschis mita, dand si exemplul din data de 24 decembrie 2010 cand in intervalul 12.00-1.00 inculpatul Ilie Zahariuc \”dupa ce primeste intre copertele paspoartelor diverse sume de bani, isi arata vadit nemultumirea cu privire la cuantumul mitei si pretinde mai multi bani, amenintand cu efectuarea unor controale asupra bagajelor, iar persoanele care tranziteaza frontiera dau sume suplimentare de bani\”.

Celalalt tip de politist de frontiera, noteaza anchetatorii in documentul citat, sunt cei care incearca sa disimuleze actul de luare de mita. \”Verifica sub birou pasapoartele in care este predata mita, ascund bancnota in palma sau o iau cu un gest rapid, urmat de introducerea ei, de regula, in buzunarul interior al hainei\”, arata procurorii, care dau si exemple probate prin dovezi materiale in cazul lui Andrei Ciobanu sau a Elenei Anca Agapi.

Despre politistii de frontiera care isi desfasoara activitatea in tonetele de intrare-iesire din tara, procurorii arata ca acestia primeau mita in mod repetat, fiind surprinsi de nenumarate ori \”numarand sau aranjand teancuri de bancnote pe care le scot din buzunarele uniformei, banii fiind scosi chiar din buzunarele in care de zeci de ori in cursul unei ture ascundeau bancnotele luate din documentele primite pentru control\”. La diferite intervale de timp, in toneta isi facea aparitia seful de grupa sau un alt politist, care colecta banii stransi de lucratorii de politie, dupa care ii depozita in anumite locuri bine stabilite. Unii politisti fie predau sume de bani in palma simuland un salut, o strangere de mana, fie stingeau becul si predau banii pe intuneric, schimburile de replici fiind soptite.

Procurorii mai arata ca luarea de mita nu era sporadica sau accidentala, ci era un proces \”coordonat\” organizat ierarhic si in care fiecare dintre membrii gruparii depistate la vama Siret avea un rol bine stabilit \”isi cunostea si isi asuma riscul\”, primindu-si astfel \”recompensa in masura contributiei la comiterea faptei\”.

Banii erau ascunsi \”cel mai adesea\”, pana la iesirea din tura, in mobilierul laboratorului criminalistic. \”Inainte de terminarea turei, in incinta laboratorului criminalistic, pe o canapea, anumiti politisti, unii dintre ei fiind sefi de tura sau de grupa, aranjeaza toti banii colectati pe tura respectiva, pe cupiuri de 10, 50, 100 lei sau valuta, ii numara, apoi ii impart in teancuri conform unor cote stabilite dinainte in vederea redistribuirii lor catre fiecare lucrator din tura.

De exemplu, un politist care a lucrat in tura respectiva la toneta primeste intre 1.000 si 2.000 de lei. Partea din mita incasata de fiecare difera in raport de contributia sa, iar sumele nu sunt neglijabile. De exemplu, Vasile Secrier discuta cu investigatorul sub acoperire despre ce sume se iau pe o tura sau alta, dupa spusele sale, 2-3 milioane – \”mizilic\”. Nu uita insa sa adauge, cu privire la riscul celor din tonete: \”daca iti da unul 100, 200 de mii si iti tremura curul (…) nu stii daca sa o iei sau nu!\”. Intr-o alta discutie, el arata ca au fost si vremuri mai bune: \”plecai cu sacosa de bani acasa!\”, \”bagai 20 de bus-uri inainte, aveai 2.000 de dolari\”.

 

Tutilescu: Actiuni similare vor continua

Chestorul-sef Marian Tutilescu, seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor, a declarat, joi, ca actiuni precum cea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret vor continua. \”Contrabanda cu tigari afecteaza in special Romania, bugetul tarii. Este in primul rand interesul nostru si nu vreau sa fie privita ca o incercare de a demonstra ceva partenerilor straini\”, a afirmat, intr-o conferinta de presa, Tutilescu. El a aratat ca actiunea face parte din planul de masuri dispus la nivelul MAI pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si combatere a faptelor de coruptie in randul personalului. \”Ma astept ca partenerii externi ai Romaniei sa interpreteze corect actiunea de la Siret, dar ma astept si la interpretari in sensul atragerii atentiei asupra nivelului crescut de coruptie din Romania\”, a mai spus Tutilescu.

 

Emil Boc: Ancheta de la vama Siret, garantie pentru Schengen

“Verificarile declansate de procurorii DNA in cazul mai multor angajati de la vama Siret reprezinta o dovada clara si o garantie suplimentara a functionarii statului de drept, in contextul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen”, a declarat, vineri, premierul Boc. El a reiterat ca Romania este pregatita sa adere la Schengen, deoarece a indeplinit toate conditiile tehnice, dar ca pot aparea probleme daca regula UE, conform careia de aceste conditii tehnice nu trebuie legate alte elemente, nu este respectata. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.