Vanzarea sub asteptari a actiunilor OMV Petrom va fi reluată de Guvern in vremuri mai bune

Vanzarea pachetului de actiuni OMV Petrom va fi reluata, intrucat subscrierile la oferta publica secundara de vanzare a 9,84% din actiunile companiei, derulata de Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, au fost sub nivelul de 80% necesar inchiderii ofertei. Tranzactionarea actiunilor a fost suspendata vineri la ora 15.18, ultimul pret al unei actiuni fiind de 0,3762 lei, in scadere cu 1,90%.

Ministerul Economiei anunta, intr-un comunicat, ca Guvernul “este hotarat sa-si respecte programul de privatizare asumat si convenit cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, urmand sa monitorizeze evolutia pietelor si sa decida ulterior momentul prielnic pentru reluarea procesului de vanzare”.

Oferta de vanzare a inceput la 11 iulie si s-a incheiat vineri, 22 iulie, la ora 12:00. Este cea mai mare oferta din istoria Bursei de Valori Bucuresti si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere.

Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar marti a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotatia minima este cu aproximativ 3% sub nivelul de la inchiderea sedintei bursiere de joi.

La pretul maxim oferta era evaluata la 2,653 miliarde lei (607 milioane euro), iar la pretul minim statul ar fi incasat pentru tot pachetul 2,066 miliarde lei (489 milioane euro). Subscrierea a fost realizata prin intermediul caselor de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Romcapital si CEC Bank.

Boc: Romania nu este disperata sa vanda la orice pret

Premierul Emil Boc sustine ca Romania “nu este disperata” in acest moment sa vanda actiunile listate la Petrom “la orice pret si in orice conditii”.

“Asteptam rezultatul comisiei de privatizare, dar Romania nu este disperata in momentul de fata sa vanda la orice pret si oricum. Am stabilit un pret minim, vedem care este situatia. Avantajul tarii este insa ca nu avem o situatie disperata astfel incat sa vindem la orice pret si in orice conditii”, a declarat el.

Geoana: Esecul dezvaluie perceptia pietelor externe asupra Romaniei

Mircea Geoana, presedintele Senatului, afirma intr-un comunicat ca “esecul confirma obiectiile legate de oportunitatea si momentul vanzarii, pe care le-am exprimat public, printr-o scrisoare deschisa adresata primului-ministru al Romaniei, in data de 12 iulie 2011”.

“In conditiile vulnerabilitatilor din zona Euro si din Uniunea Europeana, rezultatul subscriptiilor arata lipsa de adecvare si de viziune economica a Guvernului. Mai mult, esecul dezvaluie perceptia pietelor externe asupra Romaniei, care, contrar entuziasmului guvernamental, se arata a fi foarte prudente in legatura cu tara noastra”, apreciaza Geoana. In opinia sa, este si “un semnal negativ in legatura cu viitoarele evolutii ale economiei romanesti”.

Geoana mai spune ca investitiile straine in sectorul energetic, precum cea din perimetrul Marii Negre a OMV Petrom in asociere cu Exxon, sunt cu atat mai valoroase si se cer incurajate de catre autoritatile romane.

“Sper ca guvernantii sa traga concluziile necesare din acest insucces si sa-si reevalueze intentiile legate atat de vanzarea actiunilor Petrom, cat si de vanzarea de pachete de actiuni la alte companii de stat. Daca ni se spune ca Romania nu este in situatia Greciei si ca nu este disperata sa-si vanda activele la orice pret si in orice conditii, atunci incurajez Guvernul sa-si pastreze participatiile in companiile din sectoare strategice si sa eficientizeze societatile de stat, asigurand un management performant si eliminand orice forma de clientela si control politic”, conchide presedintele Senatului.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din Europa de Sud-est in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 6,6 miliarde de euro in ultimii sase ani.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile Petrom, Ministerul Economiei -20,64%, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – 2,03%, iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.