Victorie românească în PE: Rezoluția privind siguranța parcărilor, adoptată

Victorie românească în plenul Parlamentului European: în 25 noiembrie, a fost votată Rezoluția privind siguranța parcărilor pentru camioane în Uniunea Europeană, susținută de grupul Renew Europe și de europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

Vlad Gheorghe

Precizările europarlamentarului Vlad Gheorghe:

„Votul zdrobitor în favoarea rezoluției: 681 de voturi pentru, 1 împotrivă și 13 abțineri – este dovada că vocea șoferilor de camion români s-a făcut auzită. Eurodeputații cer Comisiei Europene și statelor membre să ia urgent măsuri care să garanteze protecția acestora în locurile de parcare.

Principalele măsuri se referă la reducerea deficitului de peste 100 000 de locuri de parcare pe timp de noapte pentru camioane și prioritizarea investițiilor pentru crearea de noi spații sigure din fonduri europene. Printre solicitările votate în Parlamentul European se numără și creșterea cooperării dintre forțele de ordine, creșterea resurselor acordate Europol, alocarea de fonduri pentru creșterea numărului de locuri de parcare sigure și uniformizarea standardelor de siguranță. Rezoluția menționează explicit petiția depusă după ce un șofer român a fost ucis într-o parcare din Franța în luna mai anul acesta și atacurile repetate asupra șoferilor de camion în parcările UE.

Mai mult, textul adoptat subliniază nevoia de măsuri împotriva oricărei forme de tratament inechitabil și de discriminare a șoferilor și a companiilor de transport din Uniune. O altă prevedere solicitată de petiționarii români este cea privind introducerea unor sisteme de apel pentru sesizarea autorităților competente, adaptate competențelor lingvistice ale șoferilor de camion – statele membre trebuie să pună urgent în aplicare un sistem de răspuns imediat atunci când infracțiunile împotriva unui șofer sau a unui camion au loc în jurisdicția lor națională și să evite cazurile în care șoferul nu primește asistență în timp util din partea autorităților naționale de securitate publică din cauza tipului infracțiunii, a barierelor lingvistice sau orice alte motive.

„Petiția inițiată de Asociația Voluntari în Europa, discursul reprezentantei șoferilor, Adriana Mureșan în ședința Comisiei, explicațiile EUROPOL privind furturile și atacurile asupra șoferilor au ajutat ca europarlamentarii să conștientizeze amploarea fenomenului și a fost mai simplu pentru mine și colegii noi să-i convingem de necesitatea rezoluției”, subliniază europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe, cel care a susținut propunerea de rezoluție în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European.

„Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate și sigure în care șoferii de camioane să-și petreacă timpul de odihnă. Însă din cca 5000 de parcări doar 57 în toată UE sunt cu adevărat sigure. Alte 550 ar putea fi modificate să ajungă la standardele dorite cu o investiție minimă”, amintește Vlad Gheorghe.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.