VIDEO. Bode are „pe țeavă” un proiect de OUG pentru transportul județean

Ministrul Transporturilor, Lucian bode, a anunțat, în ședința din 2 aprilie a Guvernului, că în următoarea ședință, din 6 aprilie, va pune pe masa Executivului forma finală a unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pentru a reglementa valabilitatea licențelor de traseu aferente programelor de transport județean.

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Bode să finalizeze proiectul: „Odată cu intrarea în vigoare a Legii de abrogare a OUG nr. 51/2019, noi trebuie să reglementăm funcționarea transportului intrajudețean. De asemenea, trebuie să avem grijă ca și transportul interjudețean să se deruleze în condiții normale. Sigur că traficul de persoane s-a redus și din cauza suspendării activității școlilor și universităților, și din cauza închiderii anumitor structuri. Pe de altă parte, există foarte multe companii active în domeniul construcțiilor, în toate domeniile de activitate care au angajați care au nevoie de transport intrajudețean și interjudețean, iar aici trebuie să reglementăm foarte clar ca aceste companii să desfășoare serviciul public de transport în interiorul județului și între județe, pentru că de acest serviciu depinde buna funcționare a foarte multor companii, instituții, și de asemnea posibilitatea de deplasare a cetățenilor români în scopuri care le sunt permise, evident, în perioada stării de urgență”.

Ministrul Bode a precizat: „Noi am formulat o propunere de proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pentru a reglementa valabilitatea licențelor de traseu aferente programelor de transport județean. Acest lucru îl facem în acord cu Ministerul Dezvoltării, pentru că sediul acestei reglementări este la MDRAP, dar împreună cu ei găsim cea mai bună formulă, astfel încât licențele pentru transportul intrajudețean să fie în vigoare, am găsit deja o formulă, o să i-o prezint d-lui ministru Ștefan (Ion Ștefan, ministrul dezvoltării – n.r.) și în cel mai scurt timp…”

Premierul l-a întrerupt: ”Solicitarea mea este ca până la ședința de Guvern de luni să avem o formă a acestui proiect de OUG, astfel încât să o putem dezbate”.

Ministrul Transporturilor l-a asigurat: „Categoric, în ședința de luni vom veni cu o formulă, nu este deloc complicat, vorbim de un singur articol, o să venim în fața Guvernului cu o propunere luni”.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat, în 31 martie, Legea privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului (OUG) nr. 51/2019, care prevedea, printre altele, prelungirea cu 4 ani, până la 30 iunie 2023, a programelor de transport județean.

Adoptată cu largă majoritate în Parlament, legea i-a lăsat „în aer” pe operatorii deținători de contracte, care s-au trezit că acestea le-au expirat peste noapte, după 9 luni de la prelungire.

Ordonanța scosese din sfera serviciilor publice transportul rutier de persoane județean.

A doua zi după ce legea a fost adoptată în Parlament, în 11 martie a.c. ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, i-a înștiințat pe președinții consiliilor județene (CJ), printr-o adresă, că OUG nr. 51/2019 a fost respinsă, iar ei trebuie să pregătească „în regim de urgență” și să încheie noi contracte pentru transportul județean de pasageri.

Detalii, aici:

Ministrul Dezvoltării îi anunță pe președinții de CJ să încheie rapid contractele de transport județean

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.