VIDEO. Percheziții la hoți care jefuiau camioane în mers

Procurorii DIICOT au efectuat 73 de percheziții domiciliare, în 9 martie, în București și în 5 județe, la membrii a cinci grupări infracționale care jefuiau camioane în mers, atât în România, cât și în Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania.

Potrivitm DIICOT, 18 dintre descinderi au fost derulate în baza unui ordin european de anchetă, într-un dosar vizând destructurarea a 5 grupuri infracționale suspectate de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

Anchetatorii arată că, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit cinci grupări infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane care aveau un mod de operare specific.
 
Hoții sustrăgeau bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene – Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania. Ei erau sprijiniți și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase.
 
Modul de operare
 
Membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice și dotate cu trapă, dotare absolut necesară cel puțin pentru autovehiculul care mergea de regulă cu farurile stinse.
 
În timpul deplasării, ei se urcau în camioanele aflate în mers, din care furau bunuri.
 
Se asigurau cu dispozitive artizanale (chingi sau corzi), săreau din autovehiculele cu care se deplasau și se prindeau de ușile camioanelor aflate în mers, deschideau ușile din spate prin tăierea lacătelor sau forțarea sistemelor de închidere, de unde sustrăgeau bunuri pe care le aruncau în autovehiculul din spate, pe trapa lăsată deschisă.
 
În același timp, alți membri ai grupului, aflați în alte autovehicule, se deplasau în paralel, cu aceeași viteză și la o distanță considerabilă în spatele autotrenurilor, în scopul de a nu permite celorlalte autovehicule să se apropie de cei care pătrundeau în interiorul remorcilor de unde se sustrăgeau bunurile. Totodată, atunci când se impunea, unul dintre aceste autoturisme avea rolul de a colecta bunurile furate și aruncate din tir, bunuri care erau ulterior transportate la un loc de depozitare temporar.
 
Pentru comunicare, membrii grupului care participau la săvârșirea infracțiunilor foloseau stații de emisie/recepție.
 
Imagini din arhivă (un dosar similar din 2012) cu modul de operare:
 
Având în vedere că activitatea infracțională s-a desfășurat atât pe teritoriul României, dar cu preponderență în statele europene, s-a încheiat acordul între România (prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), Finlanda şi Franța privind constituirea unei echipe comune de anchetă, la care, ulterior, s-au alăturat și autoritățile judiciare din Olanda și Suedia.
 
În urma investigației penale astfel derulate de procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-a dispus începerea urmăririi penale față de 47 suspecți, iar în baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus urmărirea penală față de alți 24 de suspecți, dintre care 10 deja au fost arestați de către autoritățile franceze.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.