Volumul lucrarilor de constructii, in scadere. La reparatii capitale insa, a crescut cu 10%


 

Volumul lucrarilor de constructii a scazut, in primele opt luni, cu 0,3% ca serie bruta si cu 1% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, fata de aceeasi perioada a anului trecut, releva datelor Institutului National de Statistica (INS). In schimb, la lucrarile de reparatii capitale, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10%.

 

Astfel, pe elemente de structura s-au inregistrat scaderi la lucrarile de constructii noi (cu 2,2%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 0,5%). Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 13,5%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 15,7%, respectiv cu 1,3%. La lucrarile de reparatii capitale, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 10%.

La serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 1%, scadere evidentiata la lucrarile de constructii noi, cu 3,2%, si la lucrarile de intretinere si reparatii curente, cu 1,1%. La lucrarile de reparatii capitale s-a inregistrat o crestere cu 9,9%. Pe obiecte de constructii a avut loc o crestere la cladirile nerezidentiale, cu 13,8%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au inregistrat scaderi cu 12,5%, respectiv cu 1,8%.

Cat priveste luna august, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de iulie 2011 cu 0,6% ca serie bruta si a scazut cu 4,5% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Cresterea volumului lucrarilor de constructii ca serie bruta a fost evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (plus 16%), in timp ce la lucrarile de constructii noi si la lucrarile de intretinere si reparatii curente s-au inregistrat scaderi cu 2,1%, respectiv cu 0,2%. Pe obiecte de constructii, au avut loc cresteri la cladirile nerezidentiale si la constructiile ingineresti cu 4,7%, respectiv cu 1,4%.La cladirile rezidentiale s-a inregistrat o scadere cu 9%. Lucrarile de constructii noi si lucrarile de intretinere si reparatii curente au scazut cu 7,8%, respectiv cu 2,5%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, Pe elemente de structura, s-a inregistrat o crestere la lucrarile de reparatii capitale cu 2,7%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: la cladirile rezidentiale cu 11,8%, la constructiile ingineresti cu 5,7% si la cladirile nerezidentiale cu 1,1%.

Fata de august 2010, volumul lucrarilor de constructii a crescut in august 2011 atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 6,3%, respectiv cu 6,8%. Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri cu 6,7% la lucrarile de constructii noi, cu 6,5% la lucrarile de intretinere si reparatii curente si cu 4,6% la lucrarile de reparatii capitale. La cladirile nerezidentiale si la cele rezidentiale s-au inregistrat cresteri cu 27,4%, respectiv cu 10,6%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu 4%.

 

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri astfel: la lucrarile de reparatii capitale (cu 14,1%), la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 11%) si la lucrarile de constructii noi cu 8,1%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale si la cladirile rezidentiale cu 28%, respectiv cu 11%. La constructiile ingineresti s-a evidentiat o scadere cu 2,3%.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.