Chiliman a inaugurat o clinică pentru copii ce va fi gata abia la anul

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a inaugurat, vineri, finalizarea lucrărilor exterioare ale Centrului de excelenţă al Spitalului de Copii “Grigore Alexandrescu”, deşi vor fi gata abia peste două săptămâni, iar interiorul clădirii – cu conectarea la reţeaua de apă, canalizare, partea electrică, încălzire, comunicaţii etc. – va fi terminat abia la anul. Concret, abia s-a finalizat licitaţia pentru interior că deja a fost contestată. Edilul spune că „după rezolvarea contestaţiei şi începerea lucrărilor, execuţia propriu-zisă va dura, probabil, 8 – 10 luni”. Trebuia însă marcat şi momentul de mijloc, după ce o primă inaugurare a avut loc anul trecut, la debutul lucrărilor.

„Investiţia a costat 15,2 milioane de euro şi în următoarele două săptămâni se vor încheia lucrările exterioare iar apoi se va trece în interior, unde vor trebui aduse toate utilităţile necesare unui spital, în fiecare zonă în parte. Practic, în luna august o parte din secţii se vor putea muta. Pe măsură ce se finalizează toate celelalte etaje urmează să se înceapă activitatea. Am hotărât împreună cu Consiliul local să facem o clădire mai mare de 4 etaje, pentru a muta nu numai chirurgia cardiacă pentru copii, ci şi alte secţii ale căror clădiri ar fi trebuit consolidate”, a declarat Andrei Chiliman.

Parterul va funcţiona ca unitate de primiri urgenţe, diagnostic, internări-cameră de gardă și laboratoare de analize medicale, etajele 1 şi 2 vor avea funcţiuni de spitalizare pe categorii de vârstă – sugari, preşcolari, şcolari; etajul 3 va fi destinat blocului operator septic şi secţiei A.T.I. adiacente, iar  etajul 4 va fi ocupat de un bloc operator aseptic + secţia A.T.I.

La subsolul clădirii – dispus pe două niveluri – vor fi amenajate locuri de parcare (atât pentru vizitatori cât și pentru personalul medical), precum și spațiile tehnice necesare bunei funcționări a clinicii.

Chiliman a promis că o parte din investiţiile pentru aparatură vor fi asigurate şi de Primăria Sectorului 1, în funcţie şi de buget.

Cea mai mare din sud-estul Europei

Dincolo de meteahna primarilor de a se lăuda cu ce fac ei din banii contribuabililor trebuie remarcată importanţa acestei investiţii. Banii publici nu trebuie să meargă numai la panseluţe, ci să se regăsească în domenii vitregite până acum, cum sunt serviciile medicale. Şi, în special, chirurgia cardiacă pentru copii nu este asigurată în condiţii normale nici în Bucureşti, nici în mare parte din ţară.

Că va fi „cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică din sud-estul Europei” este iar tipic românesc, dar pentru că o spune însuşi directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, prof. dr. Dan Mircea Enescu, ne abţinem de la comentarii.

Închidem ochii şi la pata neagră aruncată spitalului de curând, de doi medici prinşi în flagrant de procurori când luau şpagă de la 3 părinţi ca să le opereze copiii. Unul dintre ei, chirurgul, a fost arestat preventiv, iar celălalt, anestezistul, este cercetat în libertate şi s-a întors la activitatea din spital.  Ironia sorţii face ca ei să fie unii dintre cei mai buni medici de copii.

Prof. dr. Enescu: Va fi gata când va fi operat primul copil

“Centrul are 85 de paturi şi a ajuns în stadiul actual într-un an şi jumătate. Am încercat ca această construcţie să fie exact ca în centrele de excelenţă, vrem ca în interior să se producă excelenţa. Un spital nu este un bloc, el presupune un anumit tip de construcţie care trebuie să răspundă unor anumite necesităţi tehnice. Echipele noastre de medici sunt în pregătire, acum urmează să plece a doua echipă la formare. Intervenţiile pe cord necesită anumite specialităţi care se formează în străinătate”, a afirmat prof. dr. Dan Enescu, la inaugurare.

spital gr alexandrescu

Cele două echipe sunt formate din câte 4 oameni: un chirurg, terapist intensiv, un cardiolog şi un pompist, acesta din urmă fiind unul dintre cei mai importanţi membri ai echipei, cel care asigură circulaţia sângelui atunci când inima este oprită, pentru a realiza intervenţia, care este una de amploare, a adăugat Enescu. Specialiştii sunt pregătiţi în Israel, Italia şi Belgia, a precizat managerul spitalului.

Cât priveşte provenienţa banilor pentru achiziţionarea aparaturii, managerul spitalului a spus că o parte a investiţiei poate fi suportată de primărie, cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, dar poate fi acoperită şi din sponsorizări. Pentru achiziţia de aparatură ar mai fi necesari 15 – 20 milioane de euro, a adăugat el.

Prof. dr. Enescu ar vrea ca lucrările la clădire, dotarea şi pregătirea personalului să fie gata în acelaşi timp, pentru a începe activitatea – la sfârşitul anului sau în cel mai rău caz la începutul anului viitor. El consideră că finalizarea investiţiei se va produce atunci când va fi operat primul copil.

Managerul spitalului a precizat că, la început, se vor face 10-15 operaţii, apoi numărul lor va creşte. “Aceste intervenţii pe cord la copil sunt mai mult decât obligatorii. Şi Spitalul „Marie Curie” face eforturi în prezent pentru a începe cât mai repede activitatea. E nevoie de ambele spitale, sunt 1.000 de cazuri noi cu malformaţii cardiace la copii în fiecare an în România şi se operează acum o sută, o sută şi ceva”, a explicat medicul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.