Contractul de 714 mil. lei pentru metroul Parc Bazilescu – Lac Straulesti, semnat

Metrorex a atribuit, joi, unui consortiu condus de compania italiana Astaldi, contractul de extindere a retelei de metrou pe tronsonul Parc Bazilescu – Lac Straulesti, magistrala 4, in valoare de 714,73 milioane lei, fara TVA. Astaldi amai construit tronsoane de autostrada, Arena Nationale si Pasajul Basarab, urmand sa conduca, totodata, consortiul care va realiza magistrala de metrou Raul Doamnei-Hasdeu. Asocierea care cuprinde si aceasta firma italiana reuneste si companiile Somet, TIAB si Uti Construction&Facility Management. Lucrarile vor fi finalizate in 30 luni si vor fi finantate de la bugetul de stat, potrivit Metrorex.

Reteaua de metrou va fi marita, astfel, cu doua statii (Laminorului si Lac Straulesti). Contractul include lucrarile de structura tunel, de 1,3 km, structura aferenta statiilor, un depou de metrou si un terminal multimodal in zona Lac Straulesti, cu o parcare si o autogara.

Astfel, proiectul urmareste realizarea unui “sistem de transport integrat si neconcurential prin implementarea unor poli de schimb”, pentru a stimula renuntarea la folosirea automobilelor personale in favoarea transportului public in comun pentru deplasarile intraurbane si urbane.

Totodata, Metrorex pregateste studiul de fezabilitate pentru extinderea liniei 4 de metrou de la statia Gara de Nord la statia Gara Progresu, prin care se va realiza o legatura directa de tip metrou intre nord-vestul si sudul capitalei.

In luna martie Metrorex a anuntat ca a primit 5 oferte pentru constructia tronsonului Parc Bazilescu-Straulesti, din partea a doua companii si trei consortii, din Romania si strainatate.

Asocierile au fost Somet – Astaldi (Italia) – TIAB – UTI (164,41 milioane euro si o durata de executie de 30 luni), Aktor (Grecia) – Euroconstruct – Arcada (194,18 milioane euro, executie de 36 de luni), respectiv Max Boegl Romania – Max Bogl (Germania) – Delta ACM (204,53 milioane euro, executie 20 de luni).

Celelalte doua oferte au venit din partea companiilor Hochtief (Germania) – 218,3 milioane euro, cu 42 de luni perioada de executie, si FCC Construction (Spania) – 210,52 milioane euro si 30 de luni perioda de executie.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat atunci ca lucrarile vor incepe cel mai probabil in vara. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.