UPDATE! DaKINO, la a 24-a ediție

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru cel de-al treilea an consecutiv, Festivalul Internaţional de Film DaKINO, aflat la cea de-a 24-a ediție. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc joi, 26 martie, la Cinema PRO, la ora 20.00.

DaKINO 24 se va desfăşura în perioada 26-29 martie, la Cinema PRO şi Hollywood Multiplex Bucureşti Mall, şi este organizat de Primăria Sectorului 3 în parteneriat cu Fundaţia FAMart şi în colaborare cu Fundaţia DaKINO.

UPDATE: Trofeul DaKINO 24 a fost oferit de Dan Chişu, fondatorul festivalului, regizoarei din Georgia, Mariam Bakacho Khatchvani pentru scurtmetrajul „Dinola”.

Alături de marele premiu, în cadrul festivalului au mai fost oferite următoarele distincţii:

– Premiul special al juriului: „Lothar”, regia Luca Zuberbühler, Elveția;

– Premiul special al juriului pentru animaţie: „Ex Animo”, regia Wojciech Wojtkowski, Polonia;

– Premiul pentru regie: Håkon Ant Olavsen pentru „Between Sky and Sea”, Norvegia;

– Premiul publicului: „Apăsătoarele îndatoriri ale cetăţeanului Crăciun”, regia Claudiu Bolchiş, România.

În cadrul galei a fost proiectat filmul „The Second Best Exotic Marigold Hotel”, în regia lui John Madden, cu Maggie Smith, Richard Gere, Bill Nighy, Dev Patel şi Judi Dench.

Pentru locuitorii Sectorului 3, accesul la DaKINO 24 este liber în limita locurilor disponibile în sălile de cinema. Pentru rezervări şi informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la telefon 021.326.27.67/ 0759.99.02.42 şi/sau electronic la adresa de email cultura@primarie3.ro.

Festivalul va fi deschis cu lungmetrajul „Still Alice”, cu Julianne Moore în rolul principal, prezentat în premieră, într-o singură proiecţie în România.

Filmul urmăreşte povestea lui Alice Howland, profesoară de lingvistică renumită şi mamă a trei copii acum adulţi. Alice începe să uite cuvinte iar după ce este diagnosticată cu maladia Alzheimer, relaţia ei cu cei din familie trece prin momente dificile.

Still Alice

Regia este semnată de Richard Glatzer şi de Wash Westmoreland. Richard Glatzer s-a stins din viaţă pe 10 martie 2015 după o luptă de 4 ani cu scleroză laterală amiotrofică.

N-a putut fi prezent la ceremonia premiilor Oscar, unde Julianne Moore a primit statueta pentru cea mai bună actriţă în rol principal, însă declara: „Ceea ce găsesc ironic este că, în starea în care mă aflam, am fost capabil să fac un film care, din punct de vedere creativ, este tot ce mi-am dorit vreodată.”

Dintre filmele de Oscar din acest an, DaKINO 24 va prezenta şi „Wild” (foto cap pagină), de Jean-Marc Vallée, care a primit două nominalizări la premiile Oscar, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, Reese Witherspoon, şi pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Laura Dern.

De asemenea, va fi prezentat „12 ani de copilărie/Boyhood”, de Richard Linklater, pentru care Patricia Arquette a câştigat premiul Oscar, premiul BAFTA şi Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar.

boyhood 2014

Competiţia oficială de scurtmetraje româneşti la Festivalul Internaţional de Film DaKINO va fi compusă din peliculele:

-„Apăsătoarele îndatoriri ale cetăţeanului Crăciun”, de Claudiu Bolchiş

– „În familie”, de Andrei Cotarcea

– „The story of little Hans”, de Daniel Djamo

– „Candy Crush”, de Andrei Georgescu

– „De ce au dispărut dinozaurii”, de Mihai Ghiţă

– „Amnezia”, de Jamil Hendi

– „Pui de somn”, de Paul Mureşan

– „Fantezie în DO minor”, de Rareş Neagu & Ştefan Marin

– „Have sweet dreams”, de Ciprian Suhar.

Competiţia de Scurtmetraje DaKINO 24 include 27 de filme din 13 ţări, selecţia aparţinând criticului de film Irina Margareta Nistor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.