Grand Canyon Skywalk

Platforma de observatie Grand Canyon Skywalk este un pod in forma de potcoava, cu podea de sticla, suspendat in partea Vestica a Marelui Canion, deasupra raului Colorado, pentru a oferi turistilor o priveliste unica, de la o inaltime de 1.450 m, in timp ce altitudinea raului, la baza canionului, este de 350 m. Masuratorile indica faptul ca, in linie dreapta, sub platforma, adancimea pana la baza canionului, in zona, este cuprinsa intre 150 si 240 m.

Comandat si detinut de tribul indian Hualapai, podul a fost deschis publicului pe data de 28 martie 2007. Skywalk este localizat la Est de Meadview si la Nord de Peach Springs si poti ajunge acolo fie intai cu avionul, pana la Grand Canyon West Aiport Terminal, apoi pe un drum aflat in amenajare, fie cu masina, la 190 km de Las Vegas. David Jin, un antreprenor care se ocupa de ceva vreme cu operatiuni turistice in zona si cu relatiile cu tribul Hualapai, a avut ideea constructiei unei platforme peste marginea Marelui Canion. Cu ajutorul arhitectului Mark Ross Johnson, ideea a evoluat in proiectul care este acum deschis publicului. Latimea generala a platformei este de 20 m, iar lungimea extinsa de la pilonii de sustinere este de 21 m. Grinzile-punte interioare si exterioare, cu o latime de 810 mm si adancime de 1.800 mm sunt sustinute de opt piloni 810 x 810 mm, cu cate patru piloni de sustinere de fiecare parte pentru centrul destinat vizitatorilor. Cei opt piloni sunt ancorati in perechi de patru socluri de ciment de dimensiuni mari, care sunt la randul lor fixate de peretele de piatra de elemente de ancorare din otel de inalta rezistenta, infipte la o adancime de 14 m in roca. Puntea platformei Skywalk este realizata din patru straturi de sticla Saint-Gobain Diamant, cu straturi intermediare de sticla DuPont SentryGlas. Latimea puntii este de 3,10 m. Peretii laterali sunt realizati din acelasi tip de sticla, dar numai din doua straturi, curbate. Lateralele au o inaltime de 1,57 m si au fost proiectate pentru a suporta un grad inalt de presiune a vantului. Platforma poate suporta 822 persoane in acelasi timp, fiecare cantarind cate 91 kg, dar capacitatea maxima este de 120 persoane in acelasi timp. Skywalk a fost asamblat pe marginea canionului, in apropierea locului unde trebuia montat, si a fost deplasat in pozitie finala prin intermediul unui pod mobil si a unui sistem de scripeti. Infra structura platformei cantareste aproxima tiv 450 tone fara contra-greutati. La momentul montajului, Sky walk cantarea in total aproximativ 725 t. Procesul de instalare pe pozitia finala a durat doua zile. Sticla de care am povestit a fost fabricata de Saint-Gobain Deutsche Glas (Aachen, Germania) si Glas Doring din Berlin. Designul structural a fost realizat de Lochsa Engineering din Las Vegas, Nevada. Contractorul este compania Executive Construction Management, de asemenea din Las Vegas. La designul fundatiei a contribuit si geologul John Peck, compania de inginerie geotehnica Arroyo Engineering Consultants, compania DJ Scheffler Inc si Crux Subsurface Inc.

Parte a unui plan mai extins

Conform oficialilor Hualapai, costul platformei Skywalk a fost de aproximativ 31 milioane USD. Planul general pentru complexul Grand Canyon Skywalk include un muzeu, un cinema, un salon VIP, magazin de suveniruri si cateva restaurante, printre care se numara si Skywalk Cafe, unde vizitatorii vor putea sa cineze in aer liber, pe marginea canionului. Skywalk este piatra de temelie a unui proiect al tribului Hualapai, care doreste sa fie catalizatorul unei dezvoltari cu o suprafata de 36 kmp, care se va chema Grand Canyon West si care va include hoteluri, restaurante, un teren de golf si o telecabina care va transporta vizitatorii de pe marginea canionului pana la raul Colorado, care este inca inaccesibil turistilor. Opozantii proiectului din cadrul tribului considera ca acesta deranjeaza linistea unor pamanturi sacre, in timp ce sustinatorii ideii considera ca este o oportunitate de a genera fonduri pentru a rezolva probleme mult mai importante ale micutei comunitati de 2.000 membri a rezervatiei, incluzand o rata a somajului de 50%, alcoolism si saracie. De asemenea, sunt ingrijorari in privinta unei posibile lipse de sustenabilitate, pentru ca apa folosita pentru aceste dezvoltari nu provine din Raul Colorado, ci este adusa cu camioanele sau prin intermediul unor conducte, din alta parte. Persoane din fara tribului, inclusiv grupuri ecologice si fosti oficiali din cadrul Parcului National, si-au exprimat temerile in legatura cu influenta proiectului asupra mediului natural, considerandu-l o desfigurare a acestuia. Unii au afirmat cum ca ar fi o ironie faptul ca indienii Hualapai au afirmat ca pot avea cel mai bine grija de Marele Canion, dar au ales sa il exploateze in acest fel. Liderii tribului spun ca cei 4,5 milioane de oameni care viziteaza anual Parcul National afecteaza deja destul de mult regiunea si ca tribul are nevoie de venituri. Rezervatia tribului, de 4.000 kmp, atrage 200.000 vizitatori pe an si organizeaza nunti si sarituri acrobatice.

Cateva date tehnice

Latime generala punte: 19,8 m

Lungime: 21,34 m

Grosime punte: 3,11 m

Inaltime pereti sticla: 1,58 m

Masa ansamblului, inclusiv contragreutatile: 727,2 tone

Capacitate maxima teoretica: 822 persoane a cate 91 kg fiecare

Capacitate maxima practica: 120 persoane in acelasi timp

Raluca MIHAILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.roaq

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.