Modernizarea Aeroportului “Ştefan cel Mare” Suceava, pe final

Lucrările de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, executate de firma Tehnic Asist Botoşani, se apropie de final. Finanţate din fonduri europene asigurate prin POS-Transporturi, lucrările de 167.706.503 lei prevăd:

– extinderea la 2.460 m a pistei de decolare-aterizare

– extinderea la 290 m a platformei de operare

– modernizarea instalaţiilor de balizaj

– construirea unui turn de control

– amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie de tip ILS.

Contractul de finanţare a fost semnat în 28.10.2011, cu termen de finalizare 31.12.2015, însă preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat ieri că “modernizarea aeroportului este realizată 94% şi se va încheia în 25 octombrie”.

El a anunţat că “anul viitor vom avea şi un terminal nou”, pe o mare parte a pavilionului expoziţional din Centrul Economic Bucovina-Suceava (CEBS).

Aeroportul este  închis de la mijlocul lui ianuarie 2014, când a pornit şantierul.

Marius Grosu, şeful unităţii de implementare a proiectului de modernizare a aeroportului, a precizat că noua pistă de aterizare-decolare a fost finalizată şi se lucrează la marcarea ei.

Firma care execută lucrările a finalizat şi asfaltarea căilor de rulare pentru avioane şi acum lucrează la betonarea platformei de îmbarcare/debarcare, aceasta urmând să fie gata săptămâna viitoare.

„Constructorul a adus utilaje suplimentare pentru urgentarea lucrărilor de betonare a platformei, astfel încât acestea vor fi finalizate în scurt timp. În acelaşi timp, au avansat şi lucrările la noul turn de control, constructorul fiind la faza de finisaje”, a preciz Grosu.

Platforma are o capacitate de 6 avioane – pateu de tip C, modelul SAB 2000, folosite de TAROM, şi două de tip D, respectiv Airbus 318 sau 320 şi Boeing 737, folosite în momentul de faţă de companiile low-cost, dar şi de TAROM.

Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a primit de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română avizul pentru serviciile de handling (servicii de deservire a aeronavelor la sol).

De asemenea, în cadrul proiectului de modernizare, au fost finalizate lucrările de pregătire a terenului pentru sistemul de navigaţie pentru avioane de tip ILS, acesta urmând că fie montat de ROMATSA.

După încheierea investiţiei pe aeroportul de la Salcea vor putea ateriza aeronave de transport călători şi cargo de tip Boeing 767.

Concomitent cu investiţiile din cadrul proiectului european, CJ Suceava a finanţat în ultimii ani lucrările de modernizare la aerogară, aceasta urmând să fie cea mai modernă din zona Moldovei.

Totodată, în această toamnă va fi terminată asfaltarea drumului dintre Fălticeni şi Liteni prin Hârtop, Pleşeşti şi Vultureşti, arteră care scurtează “mai mult ca timp, nu ca număr de kilometri” – potrivit preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor – distanţa pentru cei care vor să ajungă la aeroportul de la Salcea.

Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare este situat în oraşul Salcea, la 12 km (7,4 mi) de Suceava şi 30,5 km (18,9 mi) de Botoşani. Aeroportul a fost deschis în 1932, dar a început zborurile comerciale 30 de ani mai târziu, atunci când compania aeriană naţionaţă TAROM a lansat prima rută spre Suceava. Cu toate acestea, rutele internaţionale au fost operate din 2005.

Magda SEVERIN

Sursă foto: www.aeroportsuceava.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.